UAEK genel kurul toplantısı sona erdi

Toplantıda AB adına sunulan nükleer güvence denetimlerine ilişkin karar tasarısı, salonda hazır bulunan üye ülkelerin oy çoğunluğuyla kabul edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

VİYANA - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK), geçen pazartesi gününden bu yana Avusturya'nın başkenti Viyana'da süren 53. genel kurul toplantısı sona erdi.

Toplantının son oturumunda, AB adına sunulan nükleer güvence denetimlerine ilişkin karar tasarısı, salonda hazır bulunan üye ülkelerin oy çoğunluğuyla kabul edildi.

Tasarının, "UAEK'nın güvence denetimleri sisteminin evrenselleştirilmesi" yönünde çağrı yapan 3. maddesine Fransa'nın İsrail ile birlikte çekinser oy kullanması şaşkınlıkla karşılandı.

Birlik üyesi ve karar tasarısının ortak sunucusu olan Fransa'nın bu tavrını Batılı diplomatlar "anlaşılamaz" olarak değerlendirdiler.

Nükleer güvence denetimlerine ilişkin karar tasarısının oylanarak kabul edilmesinin ardından genel kurul dönem başkanı ve Yeni Zelanda temsilcisi Jennifer Macmillan, 53. genel kurul toplantısının sona erdiğini ilan etti.

Yönetim kurulunun 11 yeni üyesi belirlendi

Kurumun yönetim kuruluna iki yıllık süre için seçilen yeni üyeleri Azerbaycan, Kamerun, Danimarka, Kenya, Kore Cumhuriyeti, Moğolistan, Hollanda, Pakistan, Peru, Ukrayna ve Venezuela olarak açıklandı.

Rotasyon usulüyle belirlenen üyeler yönetim kurulunda asli üye olarak iki yıl süreyle görev yapacak.

Yönetim kurulunun daimi üyeleri olan Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Japonya, Rusya Federasyonu, Güney Afrika, İsviçre, İngiltere ve ABD'nin daimi üyelikleri de genel kurul toplantısında teyit edildi.

Türkiye, geçen yıl genel kurul toplantısında iki yıllık süre için yönetim kurulu asli üyeliğine seçildiği için 2010 yılı ekim ayına kadar görevini sürdürecek.

Toplam 35 üyeden oluşan yönetim kurulunun asli üyeleri oy hakkına sahip oldukları için alınan tüm kararlarda etkili olabiliyor.

UAEK yönetim kurulu olağan toplantısının 22 Eylül'de kurumun Viyana'daki merkezinde yapılacağı ve yeni seçilen üyelerin takdim edileceği bildirildi.

Bu arada genel kurul toplantısının son oturumunda, nükleer güvenlik, radyasyon güvenliği, nükleer maddelerin taşınma güvenliği ile nükleer atık güvenliği konulu dört ayrı karar tasarısının da oy birliğiyle kabul edildiği açıklandı.

Kurumda 12 yıl süreyle başkanlık yapan Mısırlı diplomat Muhammed El Baradei, genel kurulun kararı uyarınca görevini kasım ayı sonunda Japonya temsilcisi Yukiya Amano'ya devredecek.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu kurum üyesi 150 ülkeden bakan veya üst düzey diplomatların katıldığı UAEK 53. genel kurulu beş günlük yoğun toplantıların ardından bu sabah sona ermişti.