UAEK yönetim kurulu olağan toplantısı başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yönetim kurulu olağan toplantısı kurumun Viyana'daki merkezinde başladı.

Kurum üyesi 35 ülkenin oy hakkına sahip asil üye olarak katıldığı bugünkü toplantının açılışında konuşan UAEK başkanı Yukiya Amano, İran'a 21 Mayıs'ta yaptığı resmi ziyaret hakkında bilgi vererek, "İran ile UAEK arasında yapısal yaklaşım uygulanması konulu bir belgenin imzalanmasında mutabık kaldıkları"nı söyledi.       

Amano, İran ile UAEK arasında 8 Haziran'da Viyana'da resmi bir görüşme yapılmasının planlandığını kaydetti.

Konuşmasında İran'ın nükleer programının askeri boyutuna ilişkin iddiaları açıklığa kavuşturmak için İran yönetimini UAEK ile şeffaf işbirliği yapmaya çağıran Amano, "İran'ın nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunun kanıtlanabilmesi için sahip olduğu tüm nükleer malzemeyi UAEK'na bildirmesi gerektiği"ni söyledi.

Amano, toplantı öncesi yönetim kurulu üyesi 35 ülkenin heyet başkanlarına ve BM Güvenlik Konseyine gönderdiği son raporunda "İran yönetiminin nükleer programı konusunda hala UAEK ile yeterince işbirliği yapmadığı"nı belirterek, "İran'ın nükleer programının barışçıl amaçlı olduğu yolunda kesin hükme varılamadığını" vurgulamıştı.

İran'ın nükleer tesislerinde BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürdüğünü ifade eden Amano, son raporunda ilk kez, İran'ın uranyumu yüzde 27 oranında zenginleştirmeyi başardığına işaret etmişti.

İran, nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu ve taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasından (NPT) kaynaklanan hakkını kullanarak yakıt elde etmek üzere uranyum zenginleştirdiğini açıklarken, ABD ve batılı bazı müttefikleri İran'ın nükleer silah elde etmek üzere uranyum zenginleştirdiği konusunda ısrar ediyor.

Bu arada İran'ın nükleer tesislerine yönelik siber saldırılar üzerine UAEK yönetim kurulu toplantısında da ilk kez ilginç bir uygulama başlatıldı. Heyet başkanlarının masasına konulan "lütfen kullanacağınız USB hafıza kartınıza virüs taraması yapınız" uyarı yazısı dikkati çekti.

Kurumun Viyana'daki merkezinde bugün başlayan UAEK yönetim kurulu olağan toplantısının 8 Haziran Cuma gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir