UBS: Türkiye'de ekonomik büyüme görünümü bozuluyor
Siyasi cephede yerel seçimler, Obama'nın ziyareti ve IMF anlaşması önem taşıyor
İSTANBUL - UBS yetkilileri geçen hafta İstanbul ve Ankara'ya kısa bir ziyaret yaparak merkez bankası yetkilileri, IMF ve özel sektör temsilcileri ile görüştüler.
Görüşmelerin ardından bir rapor hazırlayan UBS analistleri, en göze çarpan bulgunun 2009 yılı ekonomik büyüme görünümüne ilişkin derinleşen endişeler olduğunu belirttiler. Siyasi cephede ise yerel seçimler, Obama'nın ziyareti ve IMF anlaşması önem taşıyor.
AKP'nin 29 Mart tarihindeki yerel seçimlerden başarıyla çıkmak için elinden geleni yapacağının anlaşıldığını belirten UBS, ABD Başkanı Obama'nın 7/8 Nisan tarihlerindeki ziyaretinin hükümete duruşunu güçlendirmek için yeni bir şans sağlayacağının öne sürdü.
IMF ile bir anlaşma konusuna odaklanmak için ise Obama'nin ziyaretinde sonraki dönemin bekleneceği ifade edildi.
"Büyüme'de görünüm hızla bozuluyor"
UBS analistleri büyümenin görünümünün gerçekten huzur kaçırıcı seviyede olduğunu belirterek, 2008'in 4. çeyreğinde ekonominin yüzde 5 oranında gerilemiş olduğunun beklendiği ve 2009 ilk çeyrekte ise ekonominin yüzde 10 daralacağı ve yılın ikinci çeyreğinde ise ekonomideki daralmanın bu seviyeye göre yanlızca biraz daha olumlu olabileceği yönündeki piyasa beklentileri aktarıldı. Bu nedenle UBS'in daha önce açıkladığı yüzde 1.2 seviyesindeki 2009 ekonomik daralma beklentisinin geçen yılın son çeyreğine ait resmi büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından revize edileceği belirtildi.
"Para Politikaları: Gösterge faizin yüzde 9'a gerilemesini bekliyoruz"
UBS, daha önceki beklentilerine ek olarak TCMB'nin faiz oranlarında 100 baz puan daha indirim yapacağını öngördü. Banka daha önce faiz oranlarının indirimi sürecinin ardından yüzde 10 seviyesinde dengeleneceğini öngörürken bu öngörüsünü son raporu ile birlikte yüzde 9'a düşürdü. Faiz oranlarındaki indirimlerin yarımşar puanlık dilimler halinde Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yapılacağı öngörüldü.
Bununla birlikte faiz indirimlerinin Türkiye'nin risk primini olumsuz etkilediği ve Türk varlıklarının fiyatlarına ve TL'nin değerine olumsuz etki yapabileceği ifade edildi.
"Mali performans bozuluyor"
Mali performansın yılın ilk iki ayının ardından endişe verici bir hal aldığını belirten UBS, Bütçe'nin şimdiden yıl sonu açık hedefini yakaladığını ve bu açığın GSYİH'nın yüzde 5'ini aşabileceğini dile getirdi. Kamu borçlarının GSYİH'ye oranının 10 puan artabileceğine
dikkat çekti. Öte yandan yüksek miktarda bono ihraçlarının faiz oranlarını yükseletebileceği ve şirketlerin borçlanmaları üzerinde olumsuz etki yapabileceği dile getirildi.
"IMF ve hükümet arasındaki anlaşmazlıklar kamu finansmanı alanında iki alanda (vergi toplanması ve mahalli idarelerinin finansmanına yönelik reformlar) toplanıyor" diyen UBS, IMF'nin bazı esneme sinyalleri verdiğini hatırlattı. Bununla birlikte IMF'nin hükümeti bütçe ve borçlanma dinamikleri açısından 2010/2011 yıllarında daha pozitif adımlara zorlayacağı öngörüldü.
UBS son olarak IMF ile Türkiye'nin sonunda bir anlaşmaya varacağını ancak bunun bir kaç hafta daha alacağını belirtti.