Ukrayna'da bir kent iki yaşam

Donetsk'te bir yanda elleri tetikte ayrılıkçılar, diğer yanda günlük hayatına devam etmeye çalışan halk kentin iki değişik yüzünü ortaya koyuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DONETSK - Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk'te halk günlük yaşamına dönmeye başladı. İki farklı yaşamın gözlendiği kentte bir tarafta  kontrol noktalarını güçlendirerek olası bir ordu operasyonuna hazırlık yapan, elleri tetikte ayrılıkçılar yer alırken diğer tarafta evlenen, spor yapan, tatil günlerini alışveriş merkezlerinde ve nehir kenarında geçiren halk bölgenin iki farklı yüzünü yansıtıyor.

Ülkenin doğusunda Ukrayna ordusu ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar devam ediyor. Çatışmalar özellikle Slavyansk'ta şiddetini artırırken, bir süre önce ayrılıkçılarca işgal edilmesi üzerine çıkan kanlı çatışmalara sahne olan yaklaşık 120 kilometre uzaklıktaki Donetsk'te insanlar günlük yaşamına dönmeye başladı.

Olaylar nedeniyle çok sayıda kişinin terk ettiği kentte merkezde kapanan birçok işyeri yeniden açılmaya başladı. İnsanların tekrar sokağa çıkmaya başladığı kentte vatandaşlar tatil günlerini nehir kenarında, alışveriş merkezlerinde ve parklarda geçiriyor. Hayat şartlarının zorlaştığı, fiyatların arttığı kentte Donetskliler her şeyin düzeleceği günleri bekliyor. 

Rusya yanlısı ayrılıkçıların hükümet binasındaki işgali ise sürüyor. Oluşturdukları barikatlarla binanın kontrolünü sağlayan ayrılıkçılar, bina girişi ve çevresinde silahlı nöbet tutuyor. Binanın duvarlarına Ukrayna karşıtı yazılar asan ayrılıkçılar, bu bölgeye giriş ve çıkışlarda kimlik kontrolü yapıyor.

Kente giriş ve çıkışlar ise ayrılıkçıların kontrolündeki güvenlik noktalarından sağlanabiliyor. Lastik ve beton bloklardan oluşturdukları kontrol noktalarında her aracı arayan ayrılıkçılar, Ukrayna ordusunun yaklaştığını düşündükleri operasyonuna karşı hem bu noktalarının sayısını hem de aldıkları tedbirleri artırıyor. 

Kontrol noktalarında ve hükümet binasındaki "Donetsk Halk Cumhuriyet" bayrağı ise dikkat çekiyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir