Ukrayna'da bugüne kadar ölü sayısı 200'ü geçti

Ukrayna'nın doğusunda Terörle Mücadele Operasyonlarının başlangıcından bu yana silahlı kuvvetlerde ölü sayısı 200'ü geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Ukrayna'nın doğusunda Terörle Mücadele Operasyonlarının başladığı günden bu yana silahlı kuvvetlerde ölü sayısının 200'ü bulduğu, ateşkesin durdurulmasından bu yana ise 5 kişinin öldüğü bildirildi.

Ukrayna Milli Güvenlik Kurulu Basın Merkezi temsilcisi Andrey Lısenko, yaptığı açıklamada, terörle mücadele operasyonu sırasında Ukrayna ordusundan 150, Ukrayna İstihbarat Servisinden 7, Devlet Sınır Muhafızlığından 6, İçişleri Bakanlığı Ulusal Muhafızlığından 13 ve emniyet görevlilerinden 24 kişi olmak üzere 200 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Terörle Mücadele Operasyonları'nın yine başlangıcından bu yana 31'i ateşkes sonrası olmak üzere 619 askerin yaralandığı bildirildi. Ayrıca Lısenko, Donetsk bölgesindeki Torez şehrinde düşen uçakla ilgili çıkan bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

 29 asker rehin

Ukrayna ordusunda görev yapan 29 asker, Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından rehin tutuluyor.

Savunma Bakanı Mihail Koval, Ukrayna Bakanlar Kurulun'da verdiği brifingde, Devlet Başkanı tarafından kurulan, rehine alışverişi süreciyle ilgilenen komisyon kurulduğunu bildirdi. Koval, halen Ukrayna Ordusu'na bağlı 29 askerin ayrılıkçılar tarafından rehin tutulduğu bilgisini verdi.

Koval, askerlerden 11'inin kışlalarından ayrılarak trenle başka bir yöne gittikleri esnada polis denetimi yapıldığını, kimlik kontrolünün ardından içeri giren bir grubun askerleri "tutukladıklarını" söyledi.

Sivillere ateş açıldı

Rusya yanlısı ayrılıkçıların, Stanitsa Luganskaya kentinin sivil mahallelerine ateş açtığı, yerli nüfus arasında hayatını kaybedenlerin olduğu bildirildi.

Ayrılıkçılar, saldırıları yalanlayarak olaylardan Ukrayna Hava Kuvvetlerini suçladı.

Terörle Mücadele Karargahından yapılan açıklamada ise olay anında hava kuvvetlerine bağlı hiç bir birimin Stanitsa Luganskaya civarında faaliyetleri olmadığı belirtildi.

 Slovyansk'a hava saldırısı

Askeri Araştırmalar Merkezi uzmanı Dmitriy Timçuk, Ukrayna Askeri Hava Kuvvetlerinin, Donetsk bölgesindeki Slovyansk şehrine yakın olan bazı kentleri teröristlerden temizlediğini duyurdu.

Timçuk, bölgede Terörle Mücadele Kuvvetlerinin, daha önce savaşçıların arka sahasında hareket eden kontrol noktasının abluka altından çıktığını bildirdi. Timçuk, ayrılıkçılarda silah ve can kaybının yaşandığını, fakat ayrılıkçı grupların liderlerinin "ciddi kayıpları reddetme talimatı" olduğunu ifade etti.

Orduyu hırsızlardan temizleyeceğim

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun, yeni Savunma Bakanı olarak Albay General Valeriy Geletey'i parlamentonun onayına sunacağı bildirildi.

Poroşenko, Ukrayna Parlamentosu Verhovna Rada'da milletvekilleri ve grup liderleriyle bir araya geldi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Servisinden yapılan açıklamada, Poroşenko'nun, askeri operasyon yürüten kadroların güçlendirilmesi, birimlerin ciddi, kapsamlı ve sistematik bir reforma ihtiyacı olduğu görüşünde olduğu bildirildi.

Açıklamada, Devlet Başkanına göre bugün çözülmesi gereken ana problemin ordunun ihtiyaç duyduğu gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, ordunun verim oranının yükseltmesi olduğu, bu amaçla önemli sistem değişikliğiyle ilgili kararlar alındığı kaydedildi.

Poroşenko, Verhovna Rada'nın onayı için Savunma Bakanlığı görevine Albay General Valeriy Geletey'i, Genel Kurmay Başkanı görevine Teğmen General Viktor Mujenko'yu teklif edeceğini açıkladı.

Ayrıca Poroşenko, tüm silahlı kuvvetlerin koordinesi, geliştirilmesi ve seviyesinin yükseltilmesi amacıyla Devlet Başkanı Yönetimi Başkan Yardımcısı olarak Yuriy Kosuk'u görevlendirdiğini açıkladı.

Öte yandan Poroşenko, devletin tüm güçlerinin seferber olması gereken bu zor şartlarda askeri yönetimdeki yolsuzluklara dikkati çekerek bunların üstüne gideceğini ve orduyu bunlardan temizleyeceğini söyledi. Poroşenko, "Orduyu hırsızlardan ve yozlaşmış yetkililerden temizleyeceğim. Üniformalı bozuk yetkililer, Ukrayna halkına karşı işledikleri suçlar için kanun önünde hesap vereceklerdir" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir