Ukrayna'daki çatışmalarda 48 kişi öldü

Ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlarında hafta sonunda 48 kişinin öldüğü bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlarında hafta sonunda 48 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Operasyonlar sırasında çıkan çatışmalarda ölenlerin 30’unun Rusya yanlısı ayrılıkçılardan olduğu, ayrıca sivil kayıpların bulunduğu belirtildi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, cumartesi günü hava kuvvetlerinin Garlovka’daki ayrılıkçılara yönelik düzenlediği 5 ayrı hava saldırısında 30 kadar ayrılıkçının öldürüldüğünü duyurdu.

İlk sivil kayıplar ise cuma akşamı ordunun Donetsk’in Marinka bölgesinde düzenlediği operasyonda verildi. Ayrılıkçılara karşı bombalar nedeniyle 6 sivilin hayatını kaybettiği, 4 kişinin yaralandığı açıklandı. Donetsk Bölge Yönetimi Sağlık Daire Başkanlığı, Donetsk’in Petrovsk bölgesinde çıkan çatışmalarda ise 6 sivilin öldüğünü, 8 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Ülkenin Lugansk bölgesi de hafta sonu şiddetli çatışmaların yaşandığı yer oldu. Lugansk Kent Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, Lugansk havaalanı bölgesinde ordu ile ayrılıkçılar arasındaki çatışmalarda 6 kişi öldü, 10 kişi yaralandı.

Geçen hafta yoğun çatışmaların ardından Slavyansk, Kramatorsk, Drujkovka, Nikoloev, Konstantinovka ve Artemivska'yı ele geçiren ordu birlikleri, bölgede kontrolü sağlamak için yoğun çaba harcıyor. Çatışmalar Lugansk, Donetsk, Strelkov, Karlovka, Seversk'de halen devam ediyor.

Halkın önemli bir bölümü çatışma bölgelerini terk ederken, bu şehirlerde yiyecek ve içecek sıkıntısı yaşanmaya başladı. Çatışma bölgesindeki marketlerin neredeyse tamamı yağmalandı. Çatışmalar ve abluka nedeniyle uzun süredir gıda girişinin olmadığı yerleşim yerlerinde ordu birlikleri temel gıda malzemeleri dağıtıyor.

Öte yandan, Ukrayna ordusunun Donetsk şehrini kuzey, güney ve batıdan kuşatması sürüyor. Ordunun bu bölgelerdeki askeri yığınağını artırdığı bildiriliyor. Kentin dört ana çıkış yolunun üçünden şehir merkezine yaklaşan çok sayıda askeri birliğin birkaç gün içinde şehre girmesi bekleniyor. Ayrılıkçılar, kentin girişlerinde oluşturdukları kontrol noktalarında bekleyişlerini sürdürüyor.

Bu arada, çatışmalardan ve akan kandan bunalan bölge halkının bir kısmı, Kiev yönetimine ve orduya destek veren “bayrak mitingi” düzenliyor. Ukrayna'nın Mariupol kentinde ve eski başkent Kharkiv'in merkezindeki Özgürlük Meydanı'nda ülke bütünlüğünü destekleyen Ukraynalılar "bayrak mitingi" düzenledi. 

Ukrayna'nın güneydoğusunda yer alan Mariupol'un kent meydanında düzenlenen mitinge çok sayıda Ukraynalı katıldı. 

Ordu birliklerinin geniş güvenlik önlemi aldığı miting alanında halk, Ukrayna bayrakları açarak ülkenin doğusunda yaşanan olaylara tepki gösterdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir