Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerden kaygılılar

Dışişleri Bakanı Steinmeier, istikrarsızlığa yol açmak için çok büyük ve koordineli provokasyonlara başvurulduğu izlenimi aldıklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna'nın doğusundaki son gelişmelerden kaygılı olduklarını belirterek, "İstikrarsızlığa yol açmak için çok büyük ve koordineli provokasyonlara başvurulduğu izlenimi alıyoruz" dedi. 

Frank-Walter Steinmeier, Danimarkalı mevkidaşı Martin Lidegaard ile Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Steinmeier, Ukrayna'da hassas durumun devam ettiğine dikkati çekerek, bazı Avrupalı siyasetçilerin askeri önlemleri gündeme getirmesini eleştirdi.  

Krize çözüm için diplomatik ve siyasi çabaların kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Steinmeier, hafta sonunda Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gelişmelerin endişelere yol açtığını, pazartesi sabahı gelen son haberlerin de kaygı verici olduğunu kaydetti. 

Steinmeier, "İstikrarsızlığa yol açmak için çok büyük ve koordineli provokasyonlara başvurulduğu izlenimi alıyoruz. İlk izlenimimiz bu. Bazı kamu binalarının işgal edilmesi söz konusu. Diğer yandan bu gelişmeler, şu an için Ukrayna krizinde genel durumda çok büyük bir değişiklik getirmiyor. Bugüne kadar izlediğimiz siyasi çizgiyi sürdürmemiz gerekiyor. Kırım'da yapılanı kınamak, kabul etmemek ancak diğer yandan çözüm çabalarını sürdürmek gerekiyor" diye konuştu. 
 

Askeri değil diplomatik çözüm 

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, bir gazetecinin, bazı Avrupalı siyasetçilerin NATO kapsamında yeni askeri önlemlerin alınmasını önerdiğini hatırlatması üzerine,  "Şunu görmemiz gerekiyor. Bu siyasi bir krizdir. Bunun askeri yöntemlerle çözülebileceğine aslında kimse inanmıyor" ifadesini kullandı. 

Steinmeier, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Biz de elimizdeki siyasi ve diplomatik imkanları kullanmaya çalışıyoruz. Belki şu ana kadar ihtilafa bir çözüm bulunamadı ancak en azından çatışmalara ara verilmesi sağlandı. Bunu küçümsememek, siyasi bir çözüm için değerlendirmek gerekiyor.  Tüm tartışmanın ağırlığı şimdi askeri konulara kaydırılmamalı. Hiç kimse askeri adımların Ukrayna'daki ihtilafın çözümüne herhangi bir şekilde katkı sağlayabileceği gibi bir izlenime sahip değil." 

Steinmeier'den Rusya çağrı 

Ukrayna krizine siyasi bir çözüm için Rusya'ya çağrısını yineleyen Steinmeier, tarafların aynı masaya oturmasını sağlayabilecek uluslararası temas grubunun yaşama geçirilmesi için Moskova'nın adım atması gerektiğini söyledi. Steinmeier, "İlerleme sağlamamız ancak tarafların artık birbirlerinin niyetleri hakkında varsayımlarını tartışmak yerine masaya oturmalarıyla olabilir" dedi.  

Uluslararası temas grubu konusunda ilerleme sağlandığını ancak henüz sonuç alınamadığını belirten Steinmeier, bu konuda umutlu olduğunu ifade etti. 
"Rusya'yı partner olarak görmek zor" 

Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard da Ukrayna krizine diplomatik ve siyasi çözüm çabalarını desteklediklerini söyledi. 

Uluslararası temas grubuna büyük önem verdiklerini vurgulayan Lidegaard, "Eğer Uluslararası temas grubu yaşama geçirilebilirse Kırım sorununu çözümünü ve Ukrayna'ya ne şekilde yardım edebileceğimizi konuşmaya başlayabiliriz. Ukrayna'yı AB ile hem de Rusya ile çok güçlü ilişkilere sahip olduğu bir noktaya yeniden getirebiliriz" şeklinde konuştu. 

Lidegaard, bir gazetecinin "Rusya sizin için artık bir partner mi, yoksa karşıt mı?" sorusuna, "Kırım'daki son hareketlerinden sonra Rusya'yı partner olarak görmek zor. Ama tabii ki hedefimiz, Rusya ile ileride partner olabilmek olmalı. Bu hedef orada olmaya devam etmeli" cevabını verdi. 

Danimarka Dışişleri Bakanı Lidegaard, Kırım krizinde AB'nin birlik içerisinde hareket ettiğini, net mesajlar verdiğini ve yaptırımlar belirlediğini kaydederek, bunların Rusya üzerinde etkisinin olduğunu inandığını sözlerine ekledi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir