Ukrayna'nın umudu Avrupa'dan geri gaz akışı

Ukrayna'nın umudu Avrupa'dan geri akış yoluyla gelecek doğal gaz oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -   Rus enerji devi Gazprom'un, biriken borçları nedeniyle Ukrayna'ya sağladığı doğal gaz akışını kesebileceğini açıklamasının ardından, enerji güvenliğini sağlamak isteyen Ukrayna'nın umudu Avrupa'dan geri akış yoluyla gelecek doğal gaz oldu. 

Tükettiği gazın yaklaşık yüzde 60'ını Rusya'dan alan Ukrayna, yaşadığı politik krizin ardından bu bağımlılığı azaltmaya çalışıyor. Rusya, ikili anlaşmaları feshettikten sonra Ukrayna'ya verdiği bin metreküp doğal gazın fiyatını 268,5 dolardan 485 dolara çıkarmıştı. Ukrayna yönetimi ise söz konusu zammın "kabul edilemez" olduğunu söylemişti. 

"Kesinti tüm tarafların zararına olur" 

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) enerji uzmanlarından Edward Chow, AA muhabirine, Ukrayna'daki mevcut durumun son derece tehlikeli ve tahmin edilemez olduğunu, doğal gazda bir kesintinin her iki tarafa da zarar vereceğini söyledi. 

Doğal gazdaki kesinti ihtimalinin, Rusya'nın "agresif tutumu" nedeniyle derinleşen krizin doğal sonucu olduğunu belirten Chow, "Olası bir kesinti, Avrupa'ya 2006 ve 2009 yıllarında yaşanan gaz kesintilerini hatırlatacak ve Rus gazından farklı kaynaklara yönelme isteğini pekiştirecektir" şeklinde konuştu. 

Chow, Rusya'nın güvenilir bir enerji sağlayıcısı olarak büyük bir itibar kaybı yaşadığını, ancak Avrupa için kısa vadede başka bir alternatifin de şimdilik görünmediğini kaydetti. 

Avrupa'dan Ukrayna'ya doğal gaz desteği 

Öte yandan, Ukrayna'nın doğal gaz sıkıntısı yaşamaması için devreye giren Alman enerji firması RWE, Ukrayna'ya Polonya üzerinden doğal gaz sevkıyatının geri akış yöntemiyle sağlanacağını bildirdi. 

Slovakya'da yine geri akış yöntemiyle yıllık 3 milyar metre küpe kadar doğal gaz temini için Ukrayna ile görüşmelerini sürdürüyor. 

Söz konusu yöntemle, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya giden Rus gazının, akışının tersine çevrilerek tekrar Ukrayna'ya gönderilmesi planlanıyor. 

"Slovakya için de önemli bir fırsat" 

Enerji uzmanı Jozef Badida ise Slovakya'nın şu anda kullanılmayan Vojany boru hattı üzerinden gaz temin etmek istediğini, bunun gerçekleşmesi halinde Ukrayna'nın, Rusya ile yapılan görüşmelerde elinin kısmen rahatlayacağını belirtti. 

Ukrayna'ya sağlanacak gazın, Slovakya için de önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Badida, enerji ticaretinde gerçekleşecek yükselişin, Slovakya'yı Avrupa için bir enerji merkezi haline getirebileceğini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir