Ülkelerin enflasyon yalanı

Ünlü ekonomi Profesörü Steve Hanke, dünyada enflasyonun en yüksek seyrettiği ülkelerin başında gelen Venezuela, Ukrayna ve Suriye'de verilerin bilerek çarpıtıldığını iddia etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Şahinalp / dunya.com

John Hopkins Üniversitesi'nden Prof. Steve Hanke hayat pahalılığının en yüksek olduğu ülkelerde hükümetlerin gerçek enflasyon rakamlarını vatandaşlarından gizlediğini söyledi. 

Ukrayna'daki ekonomik kriz para biriminde ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Ekonomistlere göre durum aslında göründüğün daha da kötü. 

Remi açıklama yüzde 34.5

Geçtiğimiz Mart ayında Ukrayna Merkez Bankası enflasyon verisini açıkladı. Bankanın verdiği bilgilere göre savaşın pençesindeki Ukrayna'da enflasyon yüzde 34.5 ile son 10 yılın zirvesine ulaşmıştı.

Her ne kadar tüm ekonomik standartlara göre yüzde 34.5'luk bir enflasyon oranı ürkütücü olsa da durum gerçekte daha da kötü. Fortune dergisinin haberine göre, ekonomi Profesörü Steve Hanke Ukrayna'nın enflasyon verisine inanmıyor. 

Gerçek rakam yüzde 133

Johns Hopkins Üniversite'si Uygulamalı Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Cato Enstitüsü "Sorunlu Para Birimleri Projesi" direktörü Prof. Hanke, " Ukrayna'daki gerçek enflasyon rakamı resmi makamlarca  açıklanan rakamın dört katından daha büyük. Yani yüzde 133 seviyelerinde." dedi. 

Bu inanılmaz enflasyon rakamı Ukrayna'yı iç savaşın adeta yerle bir ettiği Suriye ve dünya enflasyon şampiyonu Venezuela ile aynı lige taşıyor. Bu ülkelerde yaşayan vatandaşlar ülkelerinin para birimlerine olan inançlarını tamamen kaybetmiş durumda. 

Yüzde 271 ile enflasyon liginin lideri

Şu anda küresel ekonomide izlenmesi gereken en önemli verinin dolar-euro paritesi olduğunu belirten Prof. Hanke, " Kurların büyük sıkıntılar yaşadığı piyasalarada resmi enflasyon rakamlarıyla gerçek enflasyon değeri arasında uçurumlar olabiliyor. Venezuela'da resmi enflasyon rakamı yüzde 64 olarak açıklanmışken, asıl rakam yüzde 271'dir. Hakeza Suriye'de resmi enflasyon verisi yüzde -3.7 olarak duyuruldu. Ancak enflasyon yüzde 59 seviyelerinde. Hükümetler verilere fesat karıştırıyor." dedi. 

"Kara borsa ve yüksek volatilite belirleyici"

Kriz içersindeki para birimleri için çok öenmli iki işaretin olduğuna dikkat çeken Hanke," Sıkıntı yaşayan para birimlerinde iki öncü işarete dikkat edilmeli. Döviz piyaslarındaki patlayan kara borsa ve yüksek volatilite.(oynaklık). Doların hızlı yükselişinin ve düşük emtia fiyatlarının egemen olduğu dönemde bu piyaslarda paraların büyük bölümünün yastık altına gitmesini bekleyebiliriz" dedi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir