Uluslararası kararları geçersiz sayabilecek

Rusya'nın uluslararası mahkemelerin aldığı kararı, 'anayasayla çelişkili görerek, geçersiz sayabileceği yasa onaylandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uluslararası mahkemeler tarafından alınan kararların Rusya Anayasa Mahkemesi'nce geçersiz sayılmasını öngören yasayı onayladı. Yasa taslağının Rusya'nın, Lahey kararıyla Yukos petrol şirketine 50 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edilmesi sonra planlandığı belirtildi.

Putin'in imzaladığı yasaya göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve diğer uluslararası mahkemelerin Rusya hakkında aldığı kararlar, "anayasayla çelişkili" görülürse, geçersiz sayılacak ve uygulanmayacak.  

Söz konusu yasa teklifi, Uluslararası Lahey Tahkim Mahkemesi'nin Rusya'yı "usullere aykırı kamulaştırılan" Yukos şirketinin eski hissedarlarına 50 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmesinden sonra gündeme gelmişti.  

Yukos davası

Lahey Tahkim Mahkemesi, Rus Yukos petrol şirketinin usulsüz kamulaştırıldığı gerekçesiyle Rusya'yı 50 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. Cezanın tahsil edilmesi için Belçika ve Fransa'da bulunan Rusya'ya ait varlıklara el konulmuştu. 

Ayrıca AİHM, Eylül 2014'te Yukos hissedarlarının adli koruma ve adli yargılama haklarının ihlal edilmesini gerekçe göstererek Rusya'yı 1,9 milyar euro tazminat ödemeye mahkum etmişti. 

Yukos petrol şirketi, 1993-2007 yıllarında faaliyet göstermişti. 2003 yılında şirket sahibi Mihail Hodorkovski ve şirket ortağı Platon Lebedev hakkında sahibi olduğu Yukos petrol şirketinin hisselerini el altından Amerikan Exxon ve Chevron şirketlerine satmaya çalıştığı iddialarıyla soruşturma başlatılmıştı. Hodorovski ve Lebedev, vergi kaçırmak suçlamasıyla 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yukos şirketi, 2004 yılında vergi borçlarına karşılık ihale yoluyla BaykalFinansGroup, ardından da devlet petrol şirketi Rosneft'e geçmişti.