Uluslararası para sistemi iyi çalışmıyor

Lagarde, Fransa'nın G20 dönem başkanlığında, işbirliği ile ekonomik ve para politikalarının yakınlaşması için platformlar oluşturmaya çalışılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LYON - Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, uluslararası para sisteminin iyi çalışmadığını söyledi.

Bu haftaki G20 Zirvesi'nde dönem başkanlığını devralacak Fransa'nın ekonomi bakanı Lagarde, Fransa'nın başkanlığında, G20'nin daha etkili ve temsiliyetinin daha fazla olmasına çalışılacağını ifade ederek, şu anda uluslararası para sisteminin tatmin edici şekilde çalışmadığını belirtti.

Almanya Ekonomi Bakanı Wolfgang Schaeuble'in, "ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yeni 600 milyar dolarlık tahvil programının ABD ekonomisinde sorunları çözmediği gibi, dünya için sorun yaratacağı" eleştirisine katılıp katılmadığını sorulması üzerine, para politikasında, bu politikanın yararlı olması durumunda, uyumlu ve koordineli çalışmaları desteklediğini ifade etti.

Lagarde, Fransa'nın G20 dönem başkanlığında, işbirliği ile ekonomik ve para politikalarının yakınlaşması için platformlar oluşturmaya çalışılacağını söyledi. 

Son haftalarda yaklaşık yüzde 4 değer kazanan avronun Fransız ihracatçıları için bir endişe kaynağı olduğuna işaret eden Lagarde, Fransa'da büyümenin sağlıklı bir şekilde yeniden başladığını, ekonominin 5 çeyrektir üst üste büyüme kaydettiğini belirtti.

Lagarde, şu anda ekonomi politikasındaki temel amacın istihdamı korumak ve artırmak olduğunu ifade etti.

G20'nin küresel ekonomik krizle savaş konusunda faydasını ispat ettiğini, ancak şu anda uzun dönem küresel ekonomik denetimin bir aracına dönüşecek reformlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Lagarde, bu çerçevede Dünya Ticaret Örgütü ve Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası organizasyonlarla kalıcı bağlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir