”Uranyum takasında ABD ve Batı bizi şüpheye düşürüyor”

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, "İran'ın nükleer dosyası nedeniyle maruz kaldığı dayatmalara başka ülkelerin de maruz kalabileceğini" belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM - Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, ABD ve Batılı ülkelerin İran'ın uranyum takasına ilişkin şüphelerinin, bu ülkelerin sorunun çözümünü isteyip istemedikleri konusunda şüphe uyandırdığını söyledi.

İtalyan La Repubblica gazetesine demeç veren Esad, "İran'ın nükleer dosyası nedeniyle maruz kaldığı dayatmalara başka ülkelerin de maruz kalabileceğini" belirtti. Esad, "ABD ve Batılı ülkelerin Türkiye, İran ve Brezilya arasında imzalanan uranyum takasına ilişkin şüpheleri, bizi bu sorunun çözümünü isteyip istemedikleri konusunda şüpheye düşürüyor" dedi.

Bölge ülkeleri olarak endişe duyduklarını kaydeden Esad, nükleer enerjiyi "geleceğin enerjisi" olarak değerlendirerek, "Bizler de en azından enerji üretmek için nükleer teknolojiye sahip olacağız ve bu bizim hakkımızdır" diye konuştu.

Orta Doğu ve bütün dünyanın yeniden şekillendiğini belirten Esad, "Beş denizi (Akdeniz, Hazar Denizi, Karadeniz, Arap Körfez ve Kızıl Deniz) birbirine bağlayan yeni bir alanın oluştuğunu" söyledi.

Esad, Türkiye, Suriye, İran ve Rusya'nın doğal gaz ve petrol boru hatları, demir yolları ve iletişim şebekeleriyle birbirine bağlandığını ifade ederek, "Bu, beş denizi birbirine bağlayan büyük çerçeveyi ve dünyanın merkezini oluşturuyor. Hareket etmek isteyen herkes, bu bölgeden geçmek zorundadır. Bu zorunluluk nedeniyle, bu coğrafya binlerce yıldır savaşlara sahne olmuştur" dedi.

Suriye-İsrail barışı

Esad, Suriye ile İsrail arasında barışın ancak İsrail'in Golan Tepeleri'nden çekilmesi ve Filistin sorununun çözümünü de içeren kapsamlı bir barışın sağlanması halinde mümkün olabileceğini söyledi.

"İsrail halkı hızlı bir şekilde sağa kaydığı için İsrail'in barış yapmaya hazır olmadığını" ifade eden Esad, "Bölgedeki sorunları çözmek bölge ülkelerinin sorumluluğundadır. Diğer devletlerin rollerine inancımız kalmadı, ancak yardım etmek isteyen varsa 'Hoş geldin' deriz" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama ile ABD yönetiminin tavırlarını ayrı ayrı değerlendirdiklerini söyleyen Esad, Obama'nın iyi niyetler taşıdığını ve Obama ile birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerin nispeten düzeldiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir