”Üretim yıllık 6 milyon adete ulaşabilir”

Fiat ve Chrysler'ın Üst Yöneticisi Sergio Marchionne, otomotiv piyasasının istikrara kavuşması durumunda üretimlerinin artabileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

FRANKFURT - Fiat ve Chrysler'ın Üst Yöneticisi Sergio Marchionne, ekonomi ve otomotiv piyasası istikrara kavuştuğunda şirketin üretiminin yıllık 6 milyon adete ulaşabileceğini söyledi.

Franfurt Otomobil Fuarı'na katılan Marchionne, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir otomotiv şirketinin ayakta kalabilmesi için üretiminde eşik değerin önemli olduğunu belirterek, "tek başımıza 6 milyon adete varabiliriz. Fiat ve Chrysler, 6 milyon adet araç üretim seviyesine varabilir" dedi.

Bir soru üzerine Volvo'yu satın almakla ilgilenmediğini ifade eden Marchionne, Fiat teknolojiyle üretilecek ilk Chrysler aracın, 2010 yılı sonunda piyasaya sürüleceğini belirtti.

Fuarda ilk kez aynı yerde araçları sergilenen Fiat ve Chrysler, 2008 yılında 4 milyon aracın üzerinde üretim yaptı.

Bu arada otomotiv üreticileri Avrupalı hükümetlerin hurda teşviki uygulaması çağrısında bulundu.

Ford Avrupa'nın Başkanı John Fleming, fuarda BBC'ye verdiği demeçte, "Özellikle Almanya ve İngiltere olmak üzere hükümetlerin hurda teşviki uygulamasından çok mutlu ve memnunuz" dedi.

"Bu uygulamanın aniden kesilmesinden kaygı duyuyoruz. Bu yüzden teşvikin bir süre uzatılmasını görmek istiyoruz. Olmazsa o zaman bu uygulama en azından çok yavaşça kaldırılmalı" diyen Fleming, hurda teşviki olmaksızın Avrupa'da otomotiv üreticilerinin satışlarında 13 ila 14,5 milyon adet kayıp olabileceğine dikkati çekti.

Toyota Avrupa'nın Başkanı Tadashi Arashima da, "2010 yılının ilk yarısına kadar biraz yardıma ihtiyacımız var" dedi.

Renault'nun Üst Yöneticisi (CEO) Carlos Ghosn da, hurda teşviki planlarının yavaş yavaş uygulamadan kaldırılmasının "en iyi yol" olduğunu söyleyerek, "bazı ülkeler bunu vahşice durduruyor, bu durumda bir parça sarsıntılı olabilir" diye konuştu.

Almanya'nın 5 milyar euroluk hurda teşviki uygulaması bu ay başında sona erdi. İngiltere'de ise bu uygulama Şubat ayı sonunda ya da hükümetin uygulama için ayırdığı 300 milyon sterlin tükendiğinde bitecek. ABD ise bu uygulama için ayırdığı 3 milyar doları harcadı.

ABD, İngiltere ve Almanya, hurda teşvikine 8 milyar euro harcadı.