Venezuela, yeni döviz sistemine geçiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

CARACAS - Venezuela, ekonominin öncelikli sektörlerine ABD doları tedarik etmek amacıyla yeni bir döviz sistemi uygulamaya başlayacağını açıkladı.

Geçici Devlet Başkanı Nicolas Maduro, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada yeni sistemin dolarları mali kaynağa en çok gereksinim duyan sektörlere aktarmayı ve karaborsada döviz ticaretini engellemeyi amaçladığını söyledi.
 
Maduro, yeni sistemin halihazırda geçerli döviz sistemini tamamlayacağını belirtti. Merkez Bankası Başkanı Nelson Merentes de tüm kurum ve kuruluşların yeni sistemi uygulamak için hazır olduğunu kaydetti. Venezuela, 2003 yılından bu yana son derece sıkı döviz kontrolü uyguluyor. İşadamları ve halk, ithalatta kullanmak ya da seyahat giderlerini karşılamak amacıyla sadece hükümete bağlı döviz bürolarından ve devlet tarafından belirlenen kurda ABD doları alabiliyor.
Enflasyon oranının yüzde 22'ye tırmandığı ülkede, geçen ay devalüasyon yapılmıştı. Son 10 yılda yapılan beşinci devalüasyonun ardından 1 ABD doları 6,30 Venezuela bolivarı olmuştu.