Virüsün kaynağı develer olabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Suudi Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin korkusu haline gelen, Ağır Akut Solunum Yolu Yetersizliği Sendromu (SARS) hastalığının türevi olduğu saptanan corona virüsü MERS'in develer tarafından insanlara taşınıyor olabileceği belirlendi.

Dr Chantal Reusken başkanlığındaki uluslararası bir ekip, Umman, Hollanda, İspanya ve Şili'nin de aralarındaki bulunduğu birçok ülkedeki deve, inek ve keçilerden alınan kan örneklerini inceledi.

MERS antikorları 50 Umman devesinde belirlendi.

Antikorların belirlenmesinin, bu hayvanların söz konusu virüsle ya da benzeriyle "temasta bulunduğu" anlamına geldiğini belirten bilim adamları, bu durumun, develerin insanlarda hastalığa yol açan virüsün taşıyıcılarından biri olduğu fikrini güçlendirdiğini vurguladı.

Ancak bilim adamları, virüsün hasta develerle temasla mı yoksa bu hayvanların etinin ya da sütünün tüketimiyle mi bulaştığının anlaşılması için yeni araştırmaların gerekli olduğuna dikkati çekti.

Araştırma, "The lancet" dergisinde yayımlandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre geçen yıl Eylül'den bu yana 94 MERS vakasına rastlandı,  virüs, 46 kişinin ölümüne neden oldu.