Warburg Pincus kapılarını Türklere açıyor

Özel sermaye fonları dünyasının en seçkin üyesi olarak görülen Warburg Pincus, Türkiye için ilk adımı Murat Mergin’i baş danışman yaparak attı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Dünyanın en köklü ve en büyük özel sermaye fonlarından biri olan Warburg Pincus, Türkiye pazarına giriyor. Türkiye operasyonlarının başına da Garanti Bankası’nın CFO’su Murat Mergin’i atayan Warburg Pincus (WP), resmen Türk girişimcilere kapılarını açtı. 

WP, bugünkü halini 1966’da Warburg - Pincus birleşmesiyle alan dünyanın önde gelen büyüme odaklı özel girişim sermayesi şirketlerinden biri. Şirket, şimdiye kadar 15 özel sermaye fonu ki 2014’te kapanan 4 milyar dolarlık enerji fonu dahil, 35’ten fazla ülkedeki 750’yi aşkın şirkete 55 milyar doların üzerinde yatırım yaptı. Halen 40 milyar doların üzerinde varlığı yöneten şirketin, aktif portföyünde gelişim aşaması, sektör ve coğrafya açısından yüksek çeşitliliğe sahip 120’den fazla şirket bulunuyor.

Önce gelişmiş ülkelerdeki şirketlere yatırım yapan WP, Çinli girişimciyi ilk keşfeden şirketlerden biri olarak da tanınıyor. Nitekim Warburg Pincus’un, gelişmekte olan pazarlara bugüne dek 11 milyar doları aşkın yatırım yaptığı görülüyor. Türkiye pazarını iyi tanıyan bir ekiple, yatırım portföyünü geliştirmek isteyen Warburg Pincus, geçtiğimiz günlerde, bankacılık sektöründe üst düzey yönetici pozisyonlarında 27 yılı aşkın deneyime sahip olan Murat Mergin’i Baş Danışman olarak atadığını açıkladı. Mergin, Türkiye’de yeni yatırım fırsatlarını belirleme ve değerlendirme konularında şirkete destek verecek. Son olarak Garanti Bankası’nda CFO görevinde bulunan Mergin, Garanti Bankası’nda çalışmaya 1994 yılında Finansal Kurumlar Müdürlüğünde Müdür Yardımcısı olarak başlayan ve çok sayıda satın alma ve birleşmeyle sermaye piyasası işlemlerine imza atmış bir isim. 

Murat Mergin ile WP’a geçtikten sonra buluştuk ve neler yapmak istediklerini konuştuk. Murat Mergin, “WP bir yatırım yaparken işi tamamen ortaklık kültürü üzerine inşa ediyor. Yatırım yaptığı şirketlerin birbiriyle sinerji kurmasına da aracılık ediyor. Yatırım algısı çok açık bir şirket. Bir ülkede belirgin bir sektöre yatırımı yaptıysa benzer bir satın almada o know how’ı yeni yatırımına da açıyor. Aynı bir holding mantığı ile işleri yürütüyor. Network getiriyor. Hatta bazı yatırımlarında ortak olacağı şirkete de faydası olması için bir anda yatırımı bölgesel bir boyuta çevirip farklı ülkelerde ölçek satın alabiliyor” dedi. 

WP’un yatırım yaptığı şirketlerde azınlık hisseden çoğunluk hisseye kadar çıkabiliyor. Ortalama çıkış süresi ise 5 ila 7 yıl. Şimdiye kadar yaptığı yatırımların 140’tan fazlasından halka arz ile çıkmış. Bunun 40’i ise NYSE’de, 77’si ise NASDAQ’ta yapılmış.

Hikayen mutlaka sağlam olacak

WP, 2015 yılında ‘Warburg Pincus XII’ adlı küresel yatırım fonu için üçüncü parti taahhütleriyle 12 milyar dolar kaynak yaratırken Türkiye’nin de bu pastadan bir pay alması bekleniyor. Murat Mergin, “Warburg Pincus, kendisine doğru ortak arıyor. Doğru yönetim kadroları arıyor. Esnek bir yatırım felsefeleri var. Yeni bir girişime yatırım yapabilir, büyümeye yatırım yapabilir ya da büyük şirketin ölçek yaratmasına. Kısa vadeli kara bakmaktan ziyade süreklilik yaratacak iş planlarına ve bunu uygulayabilecek yönetim kadrolarına bakıyor. Geleneksel olarak yatırım yaptığı sektörler olsa da özünde bir sektör ayrımı yapmıyor. Şirketin hikayesinin sağlam ve büyüme potansiyeli içermesi gerekiyor” diye konuştu. WP’un yoğunlaştığı sektörler ise enerji, fi nansal hizmetler, sağlık, sanayi ve ticaret hizmetleri ve teknoloji, medya ve telekomünikasyon olarak sıralanıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir