Whirlpool, Türkiye pazarında inovasyonla %30 pay hedefliyor

20 milyar dolar yıllık satış hacmi ile beyaz eşyada dünya liderliğini elinde bulunduran Whirlpool, Avrupa’nın devi Indesit’i bünyesine katması sonrasında Türkiye için de iddialı hedefler belirledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TALİP AKTAŞ

BARCELONA Dünyanın önde gelen elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya üretici Amerikalı Whirlpool, Indesit’i satın alma operasyonunu tamamlamasının ardından Türkiye pazarı için de iddialı hedefl er açıkladı. Indesit satın almasıyla beyaz eşyada Avrupa’nın en büyüğü haline gelen Whirlpool, Türkiye’de orta vadede yüzde 30 oranında pazar payına ulaşmayı hedefl iyor. Şirket, rekabette en büyük avantajı olarak “inovasyon” u görüyor. 

2014 sonunda Avrupa’nın beyaz eşya devi İtalyan Indesit’in satın alınması ile ilgili entegrasyon sürecini tamamlayan Whirlpool, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesi tepe yöneticilerini Avrupa’daki en önemli 300 iş ortağıyla bir araya getirdiği toplantıda, yeni vizyon ve stratejilerini açıkladı. Şirketin 2 ve 3 numaralı isimleri Türkiye’ye güçlü mesajlar gönderdi. 

Whirlpool Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Marc Bitzer, yeni dönemde Indesit ve Hotpoint markalarının Türkiye pazarında kalamaya devam edeceğini, Whirlpool markasıyla da girmeyi düşündüklerini söyledi. Türkiye’de Avrupa pazarında da güçlü beyaz eşya markaları bulunduğunu ve Türk üreticilerle rekabet edeceklerini vurgulayan Bitzer, “Önemli olan sadece ürün değil, aynı zamanda perakende satış ağı, mağazalar ve satış sonrası hizmetler. Türkiye’de rakiplerimizin önüne geçebilmek için bayi kanalı konsept mağazaları ve satış sonrası servis ağını kullanacağız, bu hiç kolay olmayacak çünkü rakiplerimiz çok güçlü” diye konuştu. 

2008’de Vestel’i satın alma yönünde görüşmeler yürüttüklerini ancak bu girişimlerini sonuca ulaşmadığını hatırlatan Marc Bitzer, “Türkiye’ye inanmasak, böyle bir satın alma yapmaya kalkışmazdık” dedi. 

200 milyona yakın bir pazarın merkez üssü 

Bitzer, Türkiye’nin bölge ülkeleriyle birlikte 200 milyona yakın nüfusa sahip büyük bir pazar potansiyeli sunduğunu ve bu pazarlara erişimde gerçek bir merkez üs olarak gördüklerini ifade ederek, Türkiye’de başarılı olmanın etkin bayi kanalına bağlı olduğunu kaydetti. Bitzer, “Zincir mağazalar da önemli ancak, Türkiye’deki mevcut Hotpoint mağaza ağımızı daha da büyütmek istiyoruz. Çünkü bunlar sadece mağaza değil, tüketicilerimizin komşusu” değerlendirmesinde bulundu. 

KitchenAid Store’lar geliyor 

Whirlpool’un mutfak aletleri markası KitchenAid için de Türkiye’de önemli büyük fırsatlar bulunduğuna inandıklarını vurgulayan Bitzer, “Kesin olarak bu konuda bir yatırım kararı almamakla birlikte Türkiye’de KitchenAid için de mağazalar açmayı düşünüyoruz. KitchenAid için mağazalaşmaya ilk etapta İstanbul Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde başlayacak ve daha sonra başka şehirlerde devam edeceğiz”

Whirlpool Emea Başkanı Berrozpe DÜNYA'ya konuştu: En büyük kozumuz inovasyon!

Whirlpool Yürütme Kurulu Üyesi ve EMEA Başkanı Esther Berrozpe de Türkiye’deki hedefleri ve konumlanmalarıyla ilgili olarak DÜNYA’nın sorularını yanıtladı. 

►Bu satın alma, Türkiye pazarına nasıl yansıyacak?

Orta ve uzun vadede ürün gamımızı ve markalarımızın alanını genişleteceğiz. Türkiye operasyon olarak kolaylıklar sağlıyor, biz de bunu faydaya çevireceğiz. Bu birleşme bize Türkiye’ye daha da fazla yatırım yapabilme imkanı sağlıyor. 

►Muhtemel yatırım planında neler var? 

Şimdilik Manisa’daki buzdolabı ve çamaşır makinesi fabrikalarımızın üretim kapasitesini arttırmayı planlıyoruz. Henüz nihai olarak karar verilmemiş olsa da yeni ürünlerin üretilmesi üzerine planlamalar yapıyoruz. Ayrıca perakende ağı konusunda yatırımımız olacak. Bu anlamda en uygun markamız KitchenAid. KitchenAid küçük ev aletlerinin yanında beyaz eşya ve ev aksesuarları da sunuyor. Komple bir ürün gamı var. Yeni bir perakende yapısı oluşturmak için mükemmel bir marka bu. 

►Sadece KitchenAid mi, Whirlpool’un da pazara girişi söz konusu olacak mı? 

Whirlpool markası da söz konusu olabilir ama bu konuda henüz bir karar vermedik. 

►Büyüklükler olarak orta ve uzun vadede Türkiye’ye ilişkin beklentiniz nedir? 

Elbette Türkiye bizim için çok stratejik ve çok önemli bir Pazar. Yedi ana pazarımız var, Türkiye de onlardan biri; Fransa, İtalya, Rusya, İngiltere, Polonya, Türkiye ve Almanya. Bu pazarlarda en az yüzde 30 pazar payına ulaşmayı hedefl iyoruz. Bu pazarların bazılarında bu paya zaten sahibiz. Türkiye’de ise bu hedefe ulaşmak için daha yolumuz var elbette. 

►Türkiye’deki mevcut güçlü markalarla nasıl rekabet edeceksiniz? 

İnovasyonla! Sadece inovatif ürünler değil inovatif çözümlerle rekabet edeceğiz. Whirlpool Corporation olarak Türkiye’deki rakiplerimizden çok daha güçlüyüz. Tabii ki rakiplerimize saygı duyuyoruz, hem inovasyon anlamında hem ürün ve pazarlama anlamında çok büyük rakiplerimiz var Türkiye’de. 

►Sektörde dünyadaki yeni trendler nelerdir?

Pek çok yeni trend var, fakat ben ikisi üzerine odaklanacağım. Birisi connectivity (akıllı cihazlarla bağlantı sağlayabilme); bu konuda bir sürü gelişme var ama önemli olan hangi çözümlerin gerçekten tüketiciye değer katacağını, fayda sağlayacağını tespit etmek. İkinci trend ise; ‘Passionate gourmet’… KitchenAid ile yemek pişirme deneyimini bambaşka boyutlara getiren bir trendden söz ediyoruz. Üçüncü trend ise enerji tüketimi, kaynakların en verimli şekilde kullanılması. Burada da bize kaynakları daha verimli kullanmak üzere ‘connectivity’ yardımcı oluyor. 

►Bu sektör genel itibarıyla orta teknoloji diyebileceğimiz bir sektör. Şimdi yüksek teknolojiye doğru bir gidiş mi söz konusu? 

Bu yine connectivity’e (akıllı cihazlarla bağlantı sağlayabilme) bağlı ama farklı bir anlamda. Bahsettiğimiz ‘connectivity’ tüketici ve alet arasındaki connectivity değil, ürünler arası iletişimi ve aynı zamanda ürünlerimiz aracılığıyla dış dünyaya bağlanmayı içeriyor (örneğin bilgisayarınızdan değil beyaz eşyanız üzerinden sosyal ağlara bağlanmak; yemek tarifl erini bu şekilde almak gibi). Bu sadece bilgi almak değil aynı zamanda bir deneyim yaşamakla ilgili. Connectivity yüksek teknolojidir. Teknolojik çözümlere sahip olsanız da burada önemli olan sistemi yaratmak… İnovasyon geliştirmede Türkiye’deki arge merkezini nasıl konumlandırıyorsunuz? Bu konuda henüz net bir kararımız yok.

Bu konularda ilginizi çekebilir