Wikileaks’den sonraki ilk büyük buluşma

AGİT Zirvesi'nde örgüte üye 56 ülke ve Clinton arasındaki temas ve sohbetlerde Wikileaks ağırlıklı konu olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Wikileaks’in, dünyada deprem yaratan, ABD’nin gizli diplomatik yazışmalarını yayımlamaya başlamasından sonra ilk defa dünya liderleri, geniş kapsamlı bir toplantıda bir araya geldi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) liderler zirvesinin ilk oturumu, liderlerin  diyalog ve barış vurgusu yaptıkları konuşmalarla tamamlandı.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen 7. AGİT Zirvesinin ilk oturumu, yapılan konuşmaların ardından sona erdi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in misafirleri ile tek tek tokalaşması, ardından aile fotoğrafı çekilmesiyle başlayan zirvede barış ve diyalog ortak kavramlar oldu.

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından temsil edildiği zirve, 2 gün boyunca düzenlenecek toplam 4 oturumdan oluşacak.

Zirvenin bugünkü ilk oturumunda bazı liderler konuşmalar yaptı.

AGİT Parlamenterler Meclisi Başkanı Petros Ephimiou, AGİT'in yeniden yapılanmaya ve değişime gitmesi gerektiğini vurguladığı konuşmasında değişimin öncelikle siyasi düzeyde başlaması gerektiğini vurguladı.

Siyasi değişikliklerin teşkilat üyeleri arasında güveni yeniden tazelemesi gerektiğini ifade eden Ephimiou, Avrupa-Atlantik ve Avrasya alanı boyunca bir güvenlik alanı oluşturulmasının önemine dikkati çekti. Ephimiou, "AGİT ilkeleri uzun zamandır ihlal ediliyor. Uzun süren çatışmalar var. İnsan hakları ve özgürlükleri konusunda ciddi ihlaller var. Bu da AGİT'in yaptırım gücünün arttırılması ile giderilebilir" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir