Yabancıların Türk gayrimenkulüne ilgisi arttı

Gayrimenkul sektörüne yönelik doğrudan yabancı yatırım girişi, son 2 yılın en yüksek seviyesine çıkarak, 200 milyon dolar oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yılın ikinci çeyreğinde yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alımı ve yatırımlar genişledi. Söz konusu dönemde gayrimenkul sektörüne yönelik doğrudan yabancı yatırım girişi, son iki yılın en yüksek seviyesine çıkarak, 200 milyon dolar oldu.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) hazırladığı, "Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektörü 2011-2. Çeyrek Raporu"ndan derlenen bilgilere göre, gayrimenkul sektörüne doğrudan yabancı yatırım girişi, yılın ilk çeyreğine göre iki katından fazla arttı.

İlk çeyrekte 92 milyon dolar olan yatırım girişi, ikinci çeyrekte 200 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, son 8 çeyreğin de rekorunu kırmış oldu. Sektördeki doğrudan yatırım girişi, son 8 çeyrekte yalnızca 2009 yılının üçüncü ve geçen yılın son çeyreğinde 100 milyon doların üzerine çıkmıştı.

Aynı dönemde yabancılara gayrimenkul satışı da geçen yılın ikinci çeyreğinden sonra en yüksek satış rakamına ulaştı. Yabancılar, yılın ikinci çeyreğinde Türkiye'den 781 milyon dolar tutarında gayrimenkul satın aldı. Son iki yılda bu rakam, geçen yılın ikinci çeyreğinde aşılmış ve 916 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Yılın ilk yarısının toplamına bakılığında ise sektöre doğrudan yabancı yatırım girişi 292 milyon dolara, yabancılara satılan gayrimenkullerin toplam değeri ise 1 milyar 242 milyon dolara ulaştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir