Yanardağın faaliyetleri yüzde 80 azaldı

Lufthansa Havayolları, gökyüzündeki volkan külü yoğunluğuna ilişkin veri toplamak için test uçuşu gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

REYKJAVIK- İzlanda'daki Eyyafyallayöküll buzulu altındaki yanardağın faaliyetinin yüzde 80 azaldığı bildirildi.

İzlanda Sivil Koruma Birimi'nin sözcüsü, son alınan bilgilere dayanarak yanardağın faaliyetinin cumartesi gününe göre yüzde 80 azaldığını belirtti.

Kül bulutunun 3 bin metrenin altında olduğu ve daha da düşebileceğini söyleyen sözcü, şu an güneydoğuya ve Avrupa'ya yönelen dumanları iten rüzgarların gün içinde güneybatı ve Atlas Okyanusu'na dönmesinin beklendiğini vurguladı.

Öte yandan bazı ülkeler kül bulutları nedeniyle kapanan hava sahasını açmaya başlıyor.

Danimarka'nın hava sahasının tamamını TSİ 12.00'den TSİ 03.00'e kadar, Norveç'in hava sahasını TSİ 15.00'den 03.00'e kadar açacağı, Finlandiya'da ise çoğu havalimanının TSİ 12.00'den 15.00'e kadar açık olacağı bildirildi.

Corendon, Avrupa uçuşlarına başladı

Charter uçuşları yapan Corendon Havayolları, dün ve bugün Amsterdam, Brüksel, Hamburg ve Eindhoven'a uçuş gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Corendon Havayollarından yapılan açıklamada, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün onayıyla düzenlenen sözkonusu uçuşlarda hiçbir aksaklık yaşanmadığı bildirildi.

Corendon Havayolları Uçuş İşletme Müdürü Erhan Bayram, İzlanda'nın Eyyafyallayöküll Yanardağından yayılan küller nedeniyle havayolu trafiğinin çok olumsuz etkilendiğinin altını çizerek, "Günlerdir havalimanlarında mahsur kalan yolcular operasyonlarımızı memnuniyet ve takdirle karşıladı, ayrıca uçuşlarımız dönüşlerinde de yolcularla birlikte döndü. Bugün itibariyle günlerdir kapalı olan Bremen ve Frankfurt havalimanlarına da uçuşlarımız gerçekleştirilecek" dedi.

İrlanda hava sahası açılıyor

Kül bulutu yüzünden bir süredir tüm uçuşların iptal edildiği İrlanda'da, hava sahası aşamalı olarak açılıyor.

İrlanda Havacılık İdaresi, ülkenin üç büyük havalimanının bulunduğu Dublin, Cork ve Shannon'da sivil uçuşlara getirilen sınırlamaların yavaş yavaş kaldırıldığını, ancak hava trafiğinin normale dönmesinin 2-3 gün alabileceğini bildirdi.

Yetkililer, uçuşlara getirilen sınırlamaların tam olarak kaldırılmasının, yanardağın faaliyetlerine ve kül bulutunun seyrine yön veren hava koşullarına bağlı olduğunu hatırlatıyorlar.

Avrupa hava trafiğini 6 gündür felç eden uçuş iptallerinin, 30 bin kadar İrlandalıyı deniz aşırı ülkelerde mahsur bıraktığı tahmin ediliyor.

Lufthansa, kül bulutu için ölçüm uçuşu gerçekleştirdi

Lufthansa Havayolları, gökyüzündeki volkan külü yoğunluğuna ilişkin veri toplamak amacıyla Mainz şehrindeki Max Planck Enstitüsü iş birliğiyle dün bir test uçuşu gerçekleştirdi.

Lufthansa'dan yapılan açıklamada, CARİBİC Klima İnceleme Konteyneri ile özel olarak donatılmış bir Airbus A340-600 tipi uçağın dün öğleden sonra Frankfurt Havalimanı'ndan havalanarak birkaç saat boyunca Avrupa üzerinde ölçümler yaptığı ifade edildi.

Açıklamada, Max Planck Enstitüsü uzmanları test uçuşunda Avrupa üzerindeki volkan külü yoğunluğuna ve dağılımına ilişkin ilk kesin değerlere ulaşılmasının beklendiği ve söz konusu kapsamlı ölçüm uçuşunun Avrupa hava sahasında ilk kez gerçekleştirildiği belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir