Yargıyı beklemeden donduracak

MASAK, yurtiçi ya da uluslararası terörü finanse edenlerin mal varlıkları hakim kararı olmadan dondurulabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK), terörün finansmanının önlenmesi çerçevesinde yurtiçi ya da uluslararası terörü finanse edenlerin mal varlıkları hakim kararı olmadan dondurulabilecek.

Alınan bilgiye göre Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) taahhütleri çerçevesinde karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadeleye dönük kanun değişikliğine gidiyor. Hazırlanan 25 maddelik ''Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Taslağı'', bu konudaki düzenlemeleri, OECD'nin karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadele birimi Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) direktiflerine uygun hale getiriyor.

Taslakta, ''terörün finansmanı'' yeniden tanımlanıyor. Sadece ulusal değil, uluslararası düzeyde bireysel ya da örgütsel olarak terörü finanse edenler, bunlara fon sağlayanlar, terörün finansmanı suçu kapsamına alınıyor.

Birleşmiş Milletlerin almış olduğu kararlarla terör örgütü olarak belirlenen örgütlere fon desteğinde bulunanlar da terörün finansmanı suçunu işlemiş sayılıyor.

Hakim kararına gerek kalmayacak

Taslakta terörün finansmanı konusunda iç ve dış odaklar için ''malları dondurma'' hükmü getiriliyor. Taslağa göre, yurt içi ya da uluslararası terörü finanse edenlerin mal varlıkları, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra hakim kararı olmadan MASAK tarafından dondurulabilecek

MASAK yetkilileri, mevcut düzenlemede terör örgütlerini finanse eden yerli kişi ya da yabancı kişi veya kuruluşun mal varlığına hakim kararıyla el konulduğuna işaret ederek, ''Mal varlığını dondurmada hakim kararı gerekmeyecek. Kuvvetli şüphe varsa idari tasarruf olarak mal varlığı MASAK kararıyla dondurulacak. Bu şekilde mal varlığı üzerinde tasarrufta bulunulmasının, malın kaçırılmasının önüne geçilecek'' dediler.

Taslakta OECD'nin bu konudaki kriterlerine uygun yeni bir mekanizma kuruluyor. Düzenlemede Dışışleri ve Adalet bakanlıkları ile MASAK, kararların uygulanmasıyla ilgili prosedürleri yürütecek kuruluşlar olarak belirleniyor.

Buna göre, Dışışleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyinin konuyla ilgili kararlarını Maliye Bakanlığına iletecek. MASAK da, bu kararlarla ilgili çalışmaları gerçekleştirecek. Bakanlar Kurulu Kararı gereken konularla ilgili ön hazırlıkları da MASAK yapacak. Yargılamayla ilgili konularda ise Adalet Bakanlığı devreye girecek.

Talep yurtdşından gelebilir

Türkiye ve diğer ülkelerin terörün finansmanıyla ilgili taleplerinin ne şekilde değerlendirileceği de taslakta bir alt başlık şeklinde yer alıyor.

Taslak, yabancı bir ülkenin terör finansmanıyla ilgili talebinin olması durumunda, bunun hangi mekanizma ile ve ne şekilde Türkiye'ye iletileceğini, bu talebin nasıl bir süreçte sonuçlandırılacağını düzenliyor.

Türkiye'de terörün finansmanıyla ilgili bir sorun ortaya çıktığında, bunun bir başka ülkeyle paylaşılması, oradan bilgi istenmesi ve mal varlıklarının dondurulması konusu da yeni düzenlemenin unsurları arasında bulunuyor.

Türkiye'nin FATF kapsamında verdiği taahhütler çerçevesinde düzenlemenin, yıl sonuna kadar yasalaşması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir