Yaşlı gurbetçiler, devletten yararlanmıyor

Avustralya'da 1968'den bu yana yaşayan ve yaşlanan Türk nüfusun, yaşadıkları ülkeye çok önemli katkılar sağlamalarına rağmen yaşlılık hizmetlerinden yeteri kadar yararlanamadıkları açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELBOURNE - Avustralya'da 1968'den bu yana yaşayan ve yaşlanan Türk nüfusun, yaşadıkları ülkeye çok önemli katkılar sağlamalarına rağmen yaşlılık hizmetlerinden yeteri kadar yararlanamadıkları açıklandı.  

Son yıllarda yaşlanan Türk nüfusa devletin sağladığı ücretsiz bakım hizmetlerini anlatabilmek için, Türk kuruluşları ile çalışmalar yürüten devlet görevlileri, verilen hizmetleri anlatabilmek için de yine Türk görevlilerle çalışma başlattı. Verilen hizmetleri yazılı ve görsel olarak Türkçeye çevirip, Türk yaşlılara ücretsiz dağıtan devlet görevlileri, son yaptıkları çalışma ile Palyatif bakım ihtiyacı duyan Türk yaşlılara yardımcı olabilmeyi hedefliyor.  

Palyatif bakım grubu, yapılan araştırmalarda Palyatif bakım hizmetlerinden Türk toplumunun yeteri kadar yararlanmadıklarını belirtti. 

Yaşlılık bir realite

Victoria Sağlık Bakanlığı, Melbourne Başkonsolosluğu, Victoria Palyatif Bakım Hizmetleri ve Türk Sivil Toplum Kuruluşlarının ortaklaşa başlattıkları, Türk yaşlılara yönelik Palyatif bakım hizmetlerini tanıtan program, Melbourne Batı Trakya Türkleri Derneği salonunda yapıldı.  

Toplantıya Victoria Sağlık Bakanı David Davis, Melbourne Başkonsolosu Seyit Apak, Victoria Palyatif Bakım yetkilileri, Türk Toplum kuruluşlarından yetkililer ve vatandaşlar katıldı. Toplantıda yapılan konuşmalarda yaşlılığın Avustralya'da 45. yılını dolduran Türkler için bir realite olduğu hatırlatılarak, Türk sivil toplum kuruluşlarının bu konuya sahip çıkmasının önemine vurgu yapıldı.  

Melbourne Başkonsolosu Seyit Apak, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede ''Yaşlılık toplumumuz açısından bir realite bu çerçevede toplumumuzun ihtiyaçları da yaşlı toplumlarda görülen şekilde paralel olarak artmakta'' dedi. Avustralya Türk toplumunun projeye sahip çıkması ve Victoria hükümetinin de desteğinin alınmasının önemine vurgu yapan Apak, Palyatif bakım hizmetlerinin yeteri kadar alınması durumunda bakıma muhtaç insanların yaşam kalitesinin artacağını düşündüklerini söyledi. 

Victoria hükümetinin yaşlılar için sunduğu bakım hizmetlerini anlatmak için gönüllü olan Palyatif Bakım Sevisi Referans Grubu üyesi Çiler Doruk, "Avustralya'da yaşlı olmak zor değil, yaşamakta zor değil ama bu avantajları kullanmak zor" dedi.  

Türk Toplumunun birçok problemi kendi içinde halletmeye çalıştığını aktaran Doruk, "Burada herkese yapılacak bir hizmet var ama bunu bilip nereye müracaat edeceğinizi bilmeniz gerekiyor. Eğer bunu bilmezseniz o yardımı alamıyorsunuz'' dedi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir