Yeni başkanı ABD'li Müslümanlar seçebilir
ABD'deki başkanlık seçimlerinde Müslüman seçmenlerin bazı eyaletlerde belirleyici olabileceği bildirildi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - ABD'de yapılan bir araştırma, ülke nüfusunun küçük bir bölümünü oluşturmalarına karşın Amerikalı Müslümanların, başkanlık seçim sonucunu belirleyecek konumda olduklarını ortaya koydu.
Detroit merkezli düşünce kuruluşu "Institute for Social Policy and Understanding (ISPU)" tarafından hazırlanan raporda, Müslüman nüfusun, Demokrat ve Cumhuriyetçi Partilerin rekabetine sahne olan Michigan, Ohio, Virginia, Pennsylvania ve Florida gibi eyaletlerde yoğunlaşmasının, kasım ayında yapılacak seçim sonucunu etkileme fırsatı sunduğu belirtildi.
ISPU araştırma direktörü Ferid Senzai tarafından hazırlanan ve ABD'deki Müslüman seçmenlerin politik tercihlerine ilişkin en kapsamlı araştırma olduğu belirtilen raporda, özellikle 2000 yılından itibaren bütün başkanlık seçimlerinde kilit önem taşıyan Florida eyaleti ile bu eyalette yaşayan seçmenlerin eğilimleri incelendi.
Raporda, 2000 yılındaki tarihi seçimde Florida'da yüzlerle ifade edilen küçük oy farkının, Cumhuriyetçi aday George W. Bush'u başkanlığa taşıdığı, 2004 ve 2008 seçimlerinde de galibiyetin 2 puanlık farklarla oluştuğu hatırlatıldı.
"Salıncak eyaletler" sonucu belirleyecek
Raporda, 2000 yılındaki seçimde yaklaşık 60 bin Müslüman seçmenin Cumhuriyetçi aday Bush'a destek verdiği Florida'da şartların büyük ölçüde değiştiği belirtilerek, halihazırda 124 bine yükselen sayının, hiçbir adayın kayıtsız kalamayacağı bir seçmen kitlesi anlamına geldiği kaydedildi.
ISPU'nun raporunda, özellikle 11 Eylül sonrası dönemde İslam karşıtlığının bir korkutma taktiği olarak oya dönüştürülmesinin, bazı eyaletlerde sonuç verse de "salıncak eyaletler" olarak adlandırılan kritik bölgelerde pahalıya patlayabileceği uyarısı da yer aldı.
Raporun sonuç bölümünde, siyasi katılım ve temsil konusunda Müslüman toplumun giderek artan ölçüde bilinçlendiği ancak seçim sürecini belirleyecek ölçüde birliğin henüz sağlanmadığı kaydedildi. Diğer yandan Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti'ye de Amerikalı Müslümanları dışlamak ya da önemsememek yerine, bu topluğunun üyelerini gerektiği gibi dikkate alarak doğrudan temas kurmaları çağrısında bulunuldu.