Yeni otomobillerin çokluğu, ABD'lileri şaşırttı

İSO ile Chicago Ticaret Odası işbirliği protokolü imzalarken, ABD'lilerin en çok dikkatini çeken şey Türkler'in otomobilleri oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası, Türkiye ile ABD arasındaki ticaretin ve stratejik işbirliğinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla ABD'nin Illinois eyaletinde bulunan Chicago Ticaret Odası ile işbirliği protokolü imzaladı. Törende hazır bulunan ABD'li temsilciler, caddelerdeki yeni otomobil sayısını dikkat çekici bulduklarını vurguladılar.

Protokolün imza töreninde konuşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'nin, yüksek büyüme potansiyeline sahip ve son yıllarda da hızla büyüyen bir ülke olduğunu vurguladı. Bahçıvan, Türkiye ekonomisinde büyümenin lokomotifinin sanayi sektörü ve sanayi sektörünün yakaladığı başarıda en önemli faktörün ihracattaki artış olduğunu vurguladı.

ABD ile ticaret yetersiz

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin, halen Türkiye'nin en önemli ticari ortaklarından biri olduğunun altını çizen Bahçıvan, ABD'nin, Türkiye'nin ihracatında 7'inci, ithalatında ise 4'üncü ülke konumunda bulunduğunu anlattı.

Bahçıvan, iki ülke arasında artış eğilimindeki ticaret hacminin 2010'da bir önceki yıla göre yüzde 36 oranında genişleyerek 16 milyar dolara ulaştığını, geçen yıl Türkiye'nin ABD'ye ihracatının da 2009'a göre yüzde 17 oranında arttığını belirtti. Bahçıvan, 16 milyar dolarlık ticaret hacminin, ABD'nin 2010'da yaklaşık 3 trilyon doları bulan "devasa" dış ticaret hacminde sadece binde 5'lik paya karşılık geldiğini, 2009 yılı verilerine göre ABD'nin ihracatında Türkiye'nin yüzde 0,67'lik payla 28'inci, ithalatında ise yüzde 0,24'lük pay ile 48'inci ülke konumunda bulunduğunu anlattı.

Otomobiller ilgisini çekti

Protokolün imza töreninin ardından "Türkiye-ABD Ticari İlişkileri ve Karşılıklı Fırsatlar" konulu bir panel düzenlendi. Panelde konuşan Illinois Eyaleti Ticaret ve Ekonomik Fırsatlar Bölümü Başkan Yardımcısı Mary Roberts ise kriz sırasında büyük bir mücadele geçirdiklerini ifade ederek, KOBİ'lerinin büyük çoğunluğunun dış ticarete pek ilgi duymadığını, ancak krizden sonra pek çok firmanın gözünün açıldığını, yeni ortaklar aramaya başladıklarını ve ülke sınırlarının dışına baktıklarını söyledi.

Roberts, Türkiye'nin tarım konusunda güç merkezi konumunda bulunduğunu belirterek, "Biz de gıda işleme, gıda imalatı konusunda çok iddialıyız. Besin işleme alanındaki başarımızı sizinle paylaşabiliriz" dedi.

Türkiye otomotiv sanayisinin çok güçlü olduğunu vurgulayan Roberts, "(Türkiye'de) otomobillerinizin çoğu yeni. Bunu çok ilginç bulduk. Yollarda çok fazla eski araba yok. Belli ki arabalarınızı seviyorsunuz ve onlara iyi bakıyorsunuz. Konuşulacak kadar yeni arabalarınız var ve buna çok ilgi duyduk. Yakın gelecekte daha fazla otomobil üretmek ve satın almak istiyorsunuz. Türk otomotiv sanayicileri ile Illinois'dekiler arasında bir işbirliği sağlanabilir" diye konuştu.

Chicago Ticaret Odası Vakfı Başkanı Lance Pressl iki ülke arasında yeni ortaklıklar kurmalarını gerektiğini, New York Eyaleti Ticaret ve Yatırım Ajansı Türkiye Direktörü Ally Gündüz de 16 firmanın Türkiye'de distribütör aradığını bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir