Yılda 240 milyar dolar kazandılar!

Dünyada milyarder sayısı finans krizinden bu yana ikiye katlandı. Oxfam’a göre 2009-2014 döneminde milyarder sayısı 793'ten 1.645'e çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

Dünyada yoksullukla mücadele uzmanlara göre onlarca yıl gidebilir. Çünkü önemli bir düşünce kuruluşuna göre zengin ve fakir arasındaki uçurum ‘kontrolden çıkmak’ üzere. ABD’de patlak veren sub-prime mortgage krizini takip eden Lehman Brothers’ın ABD’nin en büyük iflasını gerçekleştirmesinin ardından yaşanan finansal kriz sonrasında dünyadaki milyarder sayısı ikiye katlandı.

Bu yılın başında yayınladığı bir raporda dünyadaki en zengin 85 kişinin toplam malvarlığıyla en yoksul 3.5 milyar insanın toplam malvarlığı birbirine eşit olduğunu bildiren uluslararası düşünce kuruluşu Oxfam’ın yayınladığı yeni bir rapor zenginlerin servetindeki hızlı artışla ilgili çarpıcı tespitler ortaya koydu. Rapora göre finans krizinden bu yana dünya genelindeki dolar milyarderinin 793 kişiden 1.645 kişiye çıktı. 2009 ve 2014 yılları arasında milyarder sayısı iki kat artış gösterdi.

Söz konusu dönem içerisinde hükümetler resesyona sürüklenip harcamalarını kısmak zorunda kalırken, dünyadaki en zengin 85 kişinin toplam serveti sadece son 12 ay içinde 150 milyon sterlin (yaklaşık 240 milyar dolar) artış gösterdi. En zenginlerin servetlerine her gün ortalama 415 milyon sterlin (663.6 milyon dolar) ve her dakika 333 bin sterlin (532 bin dolar) ekledikleri anlamına geliyor.

Raporda, 358 milyon kişinin aşarı yoksul olduğu Sahra Altı Afrika’da 16 milyarder bulunduğu, Güney Afrika’da servet uçurumunun, önceki yıllarda yaşanan siyah-beyaz ayrımından bile kötü durumda olduğu ifade edildi ve şöyle denildi: “Afrika’da büyüme ve gelir eşitsizliği cari hızla devam ederse kıtada yoksulluk 2075 yılına kadar yüzde 3’ün altına inmeyecek” denildi.

Oxfam, “Dünyadaki tüm milyarderler, 1 milyar doların üzerindeki servetleri için yüzde 1.5 vergi ödeseydi, 46 milyar sterlin gelir elde edilirdi. Bu rakam yeryüzündeki tüm yoksul ülkelerdeki çocukların okula gitmesini ve sağlık masraflarının yarı yarıya inmesini sağlamaya yeterli bir meblağ” denildi.

Yoksulluk, finansal sistemi de vuruyor

Oxfam CEO’su Mark Goldring, aşırı boyutlara ulaşan gelir eşitsizliğinin sonuçlarının herkese zararlı olacağını söyledi. Goldring “Bu birçok insanın elinden daha iyi yaşam şartlarını çalıyor; suçu, yoksulluğu ve hatta şiddeti körüklüyor. Yoksulluğu sona erdirme çabalarımızı baltalıyor. Dünyadaki hükümetler zenginlere giden servetten herkesin faydalanacağı gibi yanlış bir inanca sahip. Bu doğru değil, yoksulların geride bırakılmamasını sağlam onların sorumluluğu” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere Merkez Bankası baş ekonomisti Andrew Haldene, raporu şöyle yorumladı: “Aşırı yoksulluk finansal sistemin istikrarına ve ekonomik büyümeye zarar veriyor. İnsani kalkınmayı, hayat standartlarını yükseltmek için gerekli toplumsal ve fiziki sermayeyi yavaşlatıyor. Politika yapıcılar ve siyasetçiler her geçen gün konunun önemini daha fazla kavrıyor.”

Slim, servetini 220 yılda bitiremez!
 
Oxfam CEO’su Mark Goldring, raporla ilgili değerlendirmesinde, “Gelir eşitsizliği çağımızın en önemli sorunlarından biri. Yüzmilyonlarca insanın temiz içme suyuna erişemediği ve aileleri için yeterli besin bulamadığı bir dünyada, küçük bir kesim birçok kez dünyaya gelseler bile harcayamayacakları bir paraya sahip” dedi. Rapora göre dünyanın en zengin insanı unvanına sahip olan Carlos Slim, tüm servetini nakite çevirse ve her gün 1 milyon dolar harcasa, tüm parasını harcaması 220 yıl alırdı.