Yılın CEO'su seçildi

Teknoloji devi Apple'ın 3 yıldır CEO'luğunu yürüten Tim Cook, CNN Money tarafından yılın CEO'su seçildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taylan Özgür Dil / dunya.com

Apple'ın tepe yöneticisi Tim Cook yılın CEO'su seçildi. CNN Money tarafından sıralamanın zirvesine yerleştirilen Cook, iş dünyasından birçok ünlü ismi geride bırakmayı başardı. Ünlü ismin bu başarısının ardındaki en büyük unsur olarak Apple'ın yüzde 40 oranında artan hisse senetleri gösteriliyor.

Yeni iOS, iPhone 6, Apple Watch...

Steve Jobs'un verdiği güçlü destekle 2011 yılında Apple'ın en tepesine oturan Tim Cook, yaptığı değişimlerle sık sık adından söz ettiriyor. İlk olarak iOS 7 ile Apple cihazlarının sürümlerinde köklü değişimlere giden şirket oldukça eleştiri almıştı. Ardından 'uzatılmış' iPhone 5 ve gittikçe büyüyen ekranlarıyla 'iPhone 6' ve 'iPhone 6 Plus' önemli bir kesimce kabul görmedi. Ancak Apple tutkunlarının yeni amiral gemilerine ilgisi oldukça yoğun oldu. 

Öte yandan giyilebilir teknolojiye de el atan şirket bu yıl Apple Watch'ın lansmanını da gerçekleştirdi. Apple'ın ilk saati otoritelerce oldukça beğenildi.

Woz eleştirdi, Cook sinirlendi

Cook'un politikalarının Steve Jobs ile ters düştüğü çok kez konuşuldu. Apple'ın kurucu ortaklarından Steve Wozniak sıklıkla Tim Cook'u kızdıran açıklamalar yaptı. Hatta bir iPad lansmanı sonrası 'her gece tanrıya Apple'ın Google ile ortaklık kurması için dua ettiğini' anlatan Woz, bu sayede iPhone'ların, Android'in güçlü yanlarını alabileceğini ve daha iyi telefonlar olabileceğini vurguladı.

Her şeye rağmen rekor kâr

Tüm bu eleştirilere rağmen Tim Cook'un Apple'ı 2014 yılının ilk çeyreğini rekor kâr ile kapattı. Yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre kârını yüzde 7 artırarak 10.2 milyar dolara çıkaran Apple, temettü ödemelerini ise yüzde 8 artırdı. Şirket 30 milyar dolarlık hisse geri alımı yapacağını da duyurdu.

Apple, dördüncü mali çeyreğinde ise net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.3 artarak 8.5 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Apple'ın yüzde 40 oranında artan hisse senetleri ise Tim Cook'un koltuğunu oldukça sağlamlaştırdı.