Yoksulluğun önünde yolsuzluk engeli
Dünya Bankası Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Şef Ekonomisti Kaushik Basu, dünya yoksulluğunu ortadan kaldırmada karşılaştıkları en büyük problemlerden birinin yolsuzluk olduğunu belirtti.
NEW YORK - Columbia Üniversitesi Kalkınma Ekonomisi ve Politikası Merkezinin yeni hizmet binası açılışı onuruna düzenlenen ''Yoksulluk ve Zenginlik'' konulu panelde, yoksullukla mücadele politikasında hedeflere ulaşmada takip edilen uygulamalar sorgulanırken, alternatif senaryoların neler olabileceği konuları üzerinde duruldu.
Paneldeki konuşmasında, "Dünya yoksulluğunu ortadan kaldırmada karşılaştığımız en büyük problemlerden biri yolsuzluk'" diyen Dünya Bankası yöneticisi Basu, yoksullar için ayrılan kaynakların bazen amacından farklı alanlarda kullanıldığını kaydetti.
''Sahraaltı Afrika'da iyileşme beklenenden çok yavaş''
Günlük geliri 1,25 dolardan daha az olanların sayısını yarıya indirmeyi hedeflediklerini belirten Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Basu, ''Bu konuda en kötü bölge Sahraaltı Afrika. Bu coğrafyada yoksulluk rakamlarında azalma görülse de beklenenden çok yavaş'' dedi.
Dünya yoksulluk oranlarında son durumu gösteren bir istatistik tablosunu paylaşan Baş Ekonomist Basu, Afrika'nın Sahraaltı bölgesinde her yüz kişiden 26'sının yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirtirken bu oranın 356 milyona karşılık geldiğini belirtti.
"Cinsiyet eşitliğini sağlamalıyız'"
Dünyada, zenginler ile fakirler arasındaki uçurumun büyüklüğüne dikkati çeken Dünya Bankası Baş Ekonomisti Basu, önlem alınmadığı takdirde, 2030 hedeflerinde bile yoksulluk ile ilgili hedeflerin tutturulmasının zor olduğunu belirtti.
Yoksullukla mücadele için en önde gelen çalışmalardan birinin cinsiyet eşitliği olduğunu söyleyen Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Basu, ''Yoksullukla mücadele rakamlarını yakalamak istiyorsak, kadını güçlendirerek cinsiyet eşitliğini sağlamalıyız'' dedi.
"Türkiye Dünya Bankası'nın çok önemli bir ortağı"
Öte yandan, soru cevap bölümünde Türkiye'de ortaya konulan yoksullukla mücadele çabasından ve alınan sonuçların başarısından bahseden Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Basu, "Türkiye'yi önceden çok yakın takip ediyordum. Türkiye, yoksullukla mücadelede, diğer ülkelerden çok daha fazla yenilikçi bir yöntem ortaya koyuyor. Türkiye, diğer ülkelerdeki yoksullukla mücadelede, Dünya Bankası'nın çok önemli bir ortağı'' ifadelerini kullandı.