Yola devam mı yolun sonu mu?

Yunanistan yeniden iflas tehlikesiyle karşı karşıya. Acil finansman ihtiyacına rağmen hükümetle alacaklılar arasında görüşmelerden hala sonuç alınamadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK -DIŞ HABERLER

Yunanistan’ın borçlarının ödenmesine yönelik olarak 5 aydan bu yana kreditörlerle süren ancak çözüme kavuşturulamayan turlarda bugün son viraja giriliyor. Avrupalı yetkililere göre, bugünkü toplantıdan ya “yola devam” ya da “yolun sonu” kararı çıkacak. Bu ay yapması gereken ödemeleri 30 Haziran’da yapmaması halinde iflasla karşı karşıya kalacak olan Yunanistan’dan, zirve öncesi bir son dakika hamlesi geldi. Devlet Bakanı Alekos Flambouraris, Euro Bölgesi maliye bakanlarının olağanüstü toplantısı öncesinde alacaklılara yeni öneriler sunacaklarını açıkladı. Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel de yaptığı açıklamada, Yunanistan ile alacaklılar arasında artık bir anlaşmaya varılması gerektiği, aksi halde zirveden sonuç alınamayacağı uyarısında bulundu.

Euro bölgesi liderleri, Atina ve uluslararası kreditörlerin hala bir anlaşmaya varamamasının ardından bankalardan mevduatların hızla çekilmesi ve hükümet gelirlerinin düşmesiyle beraber bugün olağanüstü bir toplantı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Toplantının Yunanistan için hayati önem taşıdığı ve anlaşma olmaması durumunda ülkenin temerrüte düşebileceği belirtiliyor 

Eurogroup, Yunanistan için acil toplanıyor 

Euro Bölgesi maliye bakanları bugün TSİ 20:00´de yapılacak olan Euro Bölgesi devlet başkanları zirvesine hazırlık amacıyla Yunanistan hakkında TSİ 16:00’da toplanacak. Yunanistan’ın şubat ayının ortalarından bu yana resmi alacaklılarıyla gerçekleştirdiği müzakerelerde henüz olumlu sonuç çıkmazken, sorunun çözümüne yönelik atılan adımlar ve ortaya konulan öneriler Avrupa’da gündemin ilk sıralarında yer almaya devam ediyor. Yaklaşık beş aydır devam eden müzekereler sonrasında, Yunanistan’ın iflas bayrağı çekip çekmeyeceği ya da Euro bölgesindeki geleceği Euro bölgesinin 19 üyesinin maliye bakanlarının ellerinde. İki taraf reform karşılığında para yardımına dair herhangi bir anlaşmaya varmayı başaramazken, Avrupalı yetkililer bugünkü toplantıdan ya ‘yola devam’ ya da ‘yolun sonu’ kararı çıkacağını söylüyorlar. 

IMF maaş kesintisi diyor Tsipras karşı çıkıyor 

Bugüne kadar Yunanistan’dan vergi artırımlarından özelleştirmelere, memur-emekli maaşlarındpa indirimden, kamu harcamalarında azami düzeyde kesintiye ve kamu personelinin işten çıkarılmasına kadar birçok kemer sıkma adımını talep eden IMF ile AB, bu adımlar karşılığında küresel piyasalardan borçlanmakta zorlanan Yunanistan’a çok ihtiyaç duyduğu finansal kaynağı sağlamıştı. Son yardım paketi dilimi için de yine benzer şartlar öne sürüldü; daha fazla ürünün KDV’ye tabi olması, memur ve emekli maaşlarında indirim. Başbakan Alexis Tsipras ise memur ve emekli maaşlarında herhangi bir indirime kesinlikle karşı çıkıyor.Bu nedenle de taraflar arasında bir türlü uzlaşma sağlanamadığı ifade ediliyor. Syriza, maaş kesintileri yerine IMF ve AB’ye yolsuzlukla mücadele, verginin tabana yayılması gibi başlıkları içeren bir reform paketi önermiş, ancak bu öneriler Euro Bölgesi yetkilileri tarafından kabul edilmemişti. IMF, ay sonunda paranın ödenmemesi halinde Yunanistan’ın temerrüde düşmüş sayılacağını belirtiyor.

Kritik ödemeye 9 gün kaldı!

Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) yapacağı kritik ödeme için 9 gün bulunuyor. Mevcut mali programda kalan 7.2 milyar euroluk kredinin serbest bırakılması için Yunanistan’ın haziran sonuna kadar kreditörlerle anlaşması gerekiyor. Aksi halde Yunanistan, gelecek haftalar ve aylarda IMF geri ödemesi başta olmak üzere borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebilecek. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve IMF verilerine göre, Yunanistan’ın toplam borcu 320 milyar euro ve milli gelirin yüzde 177’ine tekabül ediyor. Yunanistan’ın, kurtarma paketine ait 240 milyar euro, borçlarının en büyük bölümünü oluşturuyor. Ayrıca, ülkenin Avrupa’nın lokomotif ülkesi olan Almanya’ya 56 milyar euro borcu bulunuyor. Yunanistan, haziranda IMF’ye 1.5 milyar euro ve 5.2 milyar euro da kısa dönemli borçlanma senetleri olmak üzere 6.7 milyar euro borç ödemesi gerekiyor. Ülkenin temmuzda da IMF’ye 452 milyon euro, kısa dönem senetlere 2 milyar euro ve Avrupa Merkez Bankasına 3.5 milyar euro olmak üzere 5.95 milyar euro borç ödemesi bulunuyor.

Yunanistan çıkmazında farklı senaryolar masada

1-Tsipras hükümeti anlaşmaya varabilir

■ Yunanistan ile gelecek hafta başarılı bir anlaşmaya varılmasını ve anlaşmanın haziran ayı sonuna kadar gerekli onayları almasını öngörüyor. Tsipras hükümetinin kreditör taleplerine olumlu karşılık vermesi ve kredi karşılığında kemer sıkma önlemlerini uygulamayı kabul etmesi halinde Yunanistan, aldığı krediyle ECB ile IMF’ye borcunu öder.

2-Temerrüde düşer ancak Euro Bölgesi’nde kalır

■ IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan’ın bir ödeme yapılmaması durumunda Uluslararası Para Fonu’na (IMF) karşı Yunanistan’ın otomatik olarak Euro Bölgesi’nden çıktığı anlamına gelmez. Analistlere göre temerrüt durumunda bile likidite sürdürülebilirse Grexit temerüdü takip etmez.

3-Grexit gerçekleşebilir

■Yunanistan temerrüde düşmüş biçimde Euro Bölgesi’nden ayrılabilir. Bu şartlar altında yeni bir para birimini desteklemek, tahvil ve IMF borcu için hiçbir yardım gelmez. Hükümet ve bankalar çökebilir. Bu durumda Yunan ekonomisi yeniden krize girer. Bu Avrupa’da önemli sonuçlar doğurabilir. Resesyon yeniden Avrupa’nın kapısını çalabilir. Portekiz, İtalya gibi güneydeki kırılgan ekonomiler üzerinde baskılar artar. Euro Bölgesi’nden başka ülkelerin ayrılması gündeme gelebilir. Tüm bunlar ulasalarası piyasalarda büyük dalgalanmalara yol açabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir