Yunanistan karıştı

Atina'da dün gece 16 yaşındaki bir gencin polisin açtığı ateş sonucu yaşamının yitirmesinin ardından başlayan olaylar tüm Yunanistan'a yayıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ATİNA - Atina'da dün gece 16 yaşındaki bir gencin polisin açtığı ateş sonucu yaşamının yitirmesinin ardından başlayan olaylar tüm Yunanistan'a yayıldı.

Kendilerini "anarşist" ve "iktidar karşıtı" olarak niteleyen gruplar, Atina, Selanik, Yanya, Patras ve Girit adasında çok sayıda banka şubesi, işyeri, polis karakolu, kamu binası ve aracı ateşe verdi.

Atina'da Teknik Üniversitede çıkartılan yangının, itfaiye ekiplerinin maskeli gruplarca yaklaştırılmaması nedeniyle halen söndürülemediği ve şu ana kadar ise kent merkezindeki "Monastiraki" semti ile "Ermu" caddesinde 16 banka şubesi, 20 dükkan ve 12 aracın göstericilerce ateşe verildiğini, "Akropolis" semti polis merkezine de saldırıda bulunulduğu belirtildi.

Göstericilerin, güvenlik önlemleri almaya çalışan polis ekiplerine ve devriye gezen polis araçlarına molotofkokteylleri attığı da kaydedildi.

Ateşe verilmeseler de saldırılar sonucu camlarının kırılmasıyla ciddi maddi hasara uğrayan banka şubesi, bina ve araç sayısının ise henüz belirlenemediği belirtildi.

Bu arada ülkenin diğer bölgelerinde gece boyunca süren gösterilerde, Selanik kentinde üç banka şubesi ile bir otel ve polis karakolunun saldırıya uğradığı belirtilirken, Girit adasının Hanya ve Kandiye (İraklion) kentlerinde, bazı kamu binaları ile bir polis karakolunun ateşe verildiği, çok sayıda banka şubesinin de camlarının kırıldığı bildirildi.

Haberlerde, Patras ile Yanya kentlerinde de anarşist grupların polis karakollarına taşlı saldırılarda bulunduğu, polis ile göstericiler arasında çatışmalar çıktığı belirtildi.

"Anarşist" ve "iktidar karşıtı" grupların bugün öğle saatlerinde Atina kent merkezinde bir protesto gösterisi düzenlemeyi planladığı açıklandı.

Atina kent merkezindeki "Eksarhia" semtinde dün gece meydana gelen olayda, devriye gezen polis aracına taş ve sopalarla saldıran bir grup maskeli şahısa polisin ateş açması üzerine kimliği açıklanmayan 16 yaşındaki bir genç hayatını kaybetmişti.