Yunanistan MB: Tehlike çanları çalıyor

Yunanistan MB Başkanı Provopulos, konut kredisi için talebin sıfır olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ATİNA - Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yorgos Provopulos konut kredileri ve emlak piyasasında "tehlike çanlarının çaldığını" söyledi.

Yunan basın-yayın organları, dün Yunanistan Parlamentosu'nun ilgili komisyonuna bilgi veren Provopulos'un, Yunan ekonomisine ilişkin olumsuz öngörülerde bulunduğunu duyurdular.

"2009 yılı belki beklenenden zor bir yıl olacak" diyen Provopulos, konut kredisi için talebin "sıfır" olduğunu, bunun gayrimenkul piyasasında çok büyük durgunluğa yol açtığını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı, söz konusu durumun yatırımların yanısıra ekonomiyi de etkilediğine dikkati çekti.

Büyüme, kamu borçları, bütçe açığı, işsizlik ve enflasyon konularında iyimser olmadığını da belirten Provopulos, büyümenin 0,5'i aşmayacağını hatta düşüşe geçmesi olasılığının bulunduğunu sözlerine ekledi.

Enflasyonun yılın ikinci 6 ayında artacağını, cari açığın ve istihdam potansiyelinin azalacağını belirten Provopulos, turizm, ihracat ve denizcilik faaliyetlerinde ise düşüş kaydedileceğini vurguladı.

Provopulos, disiplinli bir ekonomik politika uygulanması ve 2009 yılı bütçe açığının yüzde 3'ün altına indirilmesi gerektiğini belirterek, "Kemer sıkma" politikasında gevşek davranılması halinde iflas tehlikesinin baş gösteceği yorumunda da bulundu.

Yunanistan'ın Avrupa para birimi Avro'ya dahil olmasının ülkeyi krizin ağır etkilerinden koruduğunu söyleyen Provopulos, krizin aşılması amacıyla şeffaflığın güçlendirilmesi, bankaların ve yatırımcıların uzun vadeli değerlendirme yapmaları ve kredilerin yeniden ikmali gerektiğini ifade etti.

Krizle baş edebilmek için partiler arası uzlaşma sağlanması gerektiğini belirten Provopulos, bütçe tasarısı tartışmalarında sorunların gerçek boyutlarına yer verilmediğini, basın - yayın organlarındaki ekonomik krize dair haberlerin de paniğe neden olduğunu söyledi.