Yunanistan'a referandum uyarısı

Zoellick, "Referandumdan 'hayır' kararı çıkması karmaşa yaratır" uyarısında bulunurken,Euro Grubu Başkanı Junker da temerrüte düşme riskine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Yunanistan'ın Avrupa Birliği (AB) ile vardığı yardım anlaşmasına ilişkin yapmayı planladığı referandumdan "hayır" kararının çıkmasının karmaşa yaratacağını bildirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ise bakanlarını acil toplantıya çağırdı. Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker,  da kurtarma planının referandumda reddedilmesi halinde ülkenin temerrüt riski bulunduğunu bildirdi.

Zoellick G20 Zirvesinden önce düzenlenen telekonferans görüşmesinde, Yunanistan hükümetinin AB liderlerinin geçen hafta vardığı 130 milyar euro değerindeki yardım anlaşmasına ilişkin Ocak ayında yapması öngörülen referandumda Yunan halkının "evet" demesinin, insanlar için olumlu bir işaret olabileceğini belirtti, "hayır" kararı çıkmasının ise karmaşa yaratacağı uyarısında bulundu.

Juncker: Temerrüt riski bulunuyor

Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker da, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin geçen hafta anlaşmaya vardığı Yunanistan'ı kurtarma planının referandumda reddedilmesi halinde ülkenin temerrüt riski bulunduğunu bildirdi.

Juncker RTL radyosuna yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın AB ile vardığı yardım anlaşmasına ilişkin yapmayı planladığı referandumdan "hayır" kararının çıkması durumunda ülkenin temerrüte düşme riskini dışlamadığını vurgulayarak, Yunanistan'da referandumun gündeme gelmesinin piyasalarda güvensizlik yarattığına dikkat çekti.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun referandum kararı alırken Avrupalı mevkidaşlarını haberdar etmediğine işaret eden Juncker, liderlerin 3-4 Kasım tarihlerinde Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek G20 Zirvesinde bu konuyu değerlendireceğini ifade etti.

Sarkozy'den acil referandum toplantısı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise Yunanistan'daki sürpriz referandum kararının ardından bakanlarını acil toplantıya çağırdı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan açıklamada, toplantıya, başbakan ile birlikte dışişleri bakanı, maliye ve ekonomi bakanı ile birlikte merkez bankası başkanı katılacak.

Euro Bölgesi'ni borç sorunu Perşembe günü Cannes'da başlayacak G-20 zirvesine de damgasını vurması bekleniyor.

G-20'den önce Yunanistan zirvesi

Öte yandan Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek G-20 zirvesi öncesinde yarın Yunanistan'daki euro kriziyle ilgili olarak özel bir toplantının düzenleneceği bildirildi.

Alman hükümeti tarafından bugün yapılan açıklamada, bu konuda Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, bir telefon görüşmesinde karar aldığı belirtildi.

Berlin'e bugün gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da temaslarının ardından yarın Cannes'a geçmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir