Yunanistan'a yardım yine sonuçsuz

Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, Atina'nın beklediği kurtarma paketi üzerinde anlaşma sağlayamadı, son sözü AB devlet ve hükümet başkanları söyleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL  - Yunanistan'ın borç krizi gündemiyle toplanan Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, Atina'nın beklediği kurtarma paketi üzerinde anlaşma sağlayamadı.

Euro Grubu Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, düzenlediği basın toplantısında, Yunanistan'ı kurtarma paketine AB devlet ve hükümet başkanlarının karar vereceğini söyledi.

Juncker, konunun AB liderlerinin 25-26 Mart'taki zirvesinin gündeminde olup olmayacağının sorulması üzerine Yunanistan'ı kurtarma paketinin daha sonraki zirvelere de kalabileceğini, buna AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un karar vereceğini belirtti.

Piyasalara Yunanistan'ın aldığı kemer sıkma önlemlerinin yeterli olduğu mesajını gönderen Juncker, Atina'nın bugüne dek aldığı önlemlerin ve bundan sonraki çabalarının piyasaları ikna etmediğinin görmesi üzerine Euro Bölgesi'nin hızla ve koordinasyon içinde hareket ederek mali istikrarı sağlayacağını kaydetti.

Bütçe açığı geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 12,7'sine ulaşarak Euro Bölgesi tarihinde rekor kıran Yunanistan, AB'ye taahhüt ettiği şekilde açığı bu yıl yüzde 8,7'ye düşürmek için sendikaların direnişine rağmen 2 önlem paketi açıklamıştı.

Alman yatırım bankası Deutsche Bank, geçen hafta yayımladığı bir analizde, kemer sıkma önlemlerinin bu yıl Yunan ekonomisinin yüzde 4'e kadar küçülmesine ve işsizlik oranının yüzde 20'ye kadar ulaşmasına neden olabileceği uyarısında bulundu. Yunan hükümeti ise ekonominin yüzde 0,8 daralacağını ve işsizlik oranının yüzde 10'da kalacağını tahmin ediyor.

Yunan ekonomisindeki hızlı bir daralmanın, ülkenin hali hazırda yüzde 120'ye dayanarak piyasaları ürküten borçluluk oranını daha da kötüleştirmesi ve dış yardımsız borç krizini aşma umutlarını iyice zayıflatması kaçınılmaz görünüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir