Yunanistan'da protestolar sürüyor

Yunanistan'da 1973'te "Albaylar Cuntası"na karşı gerçekleşen 17 Kasım öğrenci ayaklanmasının 41. yıl dönümü dolayısıyla başta başkent Atina olmak üzere birçok kentte protesto yürüyüşü düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Başkent Atina'da öğrenci grupları, siyasi parti temsilcileri ve sol grupların, Teknik Üniversite (Politehnio) önünden başlayan geleneksel yürüyüşü, ABD'nin Atina Büyükelçiliği önünde son buldu.

Yaklaşık 30 bin göstericinin katıldığı ve 7 bin polisin görev yaptığı yürüyüş sırasında ABD, NATO ve Troyka karşıtı slogan atan göstericiler, Avrupa Birliği ve ABD bayrağı yaktı.

ABD'nin Atina Büyükelçiliği önünde kendilerini hükümet karşıtı "anarşist" olarak tanımlayan bir grup ile polis arasında arbede yaşandı. Bazı grupların taşlarla saldırısı üzerine polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Yürüyüş sırasında kent merkezinde bazı caddeler ve metro istasyonları trafiğe kapatıldı.

17 Kasım öğrenci ayaklanması kapsamında 3 gün önce başlayan gösteriler, büyük yürüyüşle son buldu. 

Selanik ve Patra şehirlerinde de 17 Kasım yürüyüşü sırasında göstericilerle polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandığı bildirildi. 

Albaylar Cuntası'na karşı öğrenci ayaklanması

Yunanistan'da, 1967’de askeri darbe ile yönetime el koyan Albaylar Cuntası'na karşı ayaklanan öğrenciler 14 Kasım 1973'te Teknik Üniversiteyi işgal etmişti. 17 Kasım sabahında ise ordu, tanklarla üniversiteye girmişti. Üç gün boyunca süren eylemde halktan da büyük destek gören öğrencilerin bu direnişi, cuntaya karşı başlatılan mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor.