Yunanistan'da tasarruf paketi onaylandı

Komşu'da sokaklar savaş alanına dönerken parlamento yeyeni tasarruf yasasını kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan yeni kemer sıkma önlemlerini içeren Orta Vadeli Programı onayladı.

Yunanistan parlamentosu, 5 yıllık 28,4 milyar euro tutarındaki tasarruf paketiyle ilgili yasa tasarısını kabul etti.

İşte Yunan halkının sefillik önlemleri dediği o tasarruf paketi

Parlamentodan geçen paket, Yunanistan'ın 110 milyar euroluk IMF-AB yardımının beşinci dilimi olan 12 milyar euroyu alabilmesi için uluslararası kuruluşlar tarafından ön şart olarak ileri sürülüyordu. Yunanistan'ın iflastan kurtulması ve vadesi gelmiş borçlarını ödemesi için bu dilimi temmuz ayı ortasına kadar alması gerekiyor.

Protestolar devam ediyor

Mali kriz içindeki Yunanistan'da yeni kemer sıkma önlem paketini protesto eden halk ile polis arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Başkent Atina'da, dünden bu yana devam eden gösterilerde protestocular, parlamentonun bulunduğu Sindagma Meydanı'nda görev yapan güvenlik güçlerini taş, sopa, şişe yağmuruna tutarken, polis göstericileri gözyaşartıcı gaz ile püskürtmeye çalışıyor.

Savaş alanına dönen kent merkezinde, kendilerini iktidar karşıtı olarak tanımlayan, çevre dükkan, otel, kafe ve banka şubelerine saldıran maskeli şahıslardan oluşan gruplar ile barışçı gösteriler yapan ''Bıkkınlar'' arasında da yer yer arbede meydana geliyor.

Gözyaşartıcı gazdan solunum sorunu yaşayan onlarca kişinin hastanelere sevk edildiği kent merkezinde polis, meclis çevresine kurduğu çelik barikat ile göstericileri uzak tutmaya çalışıyor.

Olaylarda yaralananlar Atina metro durağına sığınırken, ''Bıkkınlar''ın bu noktadaki ilk yardım ekipleri de müdahalede bulunuyor.

Kent merkezi ve çevresi saatlerdir trafiğe kapalı durumda.

Edinilen bilgilere göre, olaylarda şu ana kadar 22 kişi gözaltına alındı.

Bu arada Mücadeleci İşçi Kolları Birliği (PAME) kent merkezindeki Omonia Meydanı'nda bir gösteri düzenledi.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) da saat 19.00'da bir gösteri düzenlemeyi planlıyorlar.

Bıkkınlar parlamentoya giden yolları kapattı

Bir aydan fazla süredir tasarruf önlemlerini protesto eden ''Bıkkınlar'', milletvekillerinin gelişini engellemek amacıyla parlamentoya giden yolları kapattı.

Parlamento binasının bulunduğu Sindagma Meydanı'nda ise meclis girişine giden yolda bulunan polis barikatını aşmak isteyen gruplar ile güvenlik birimleri arasında arbede çıktı. Polis, göstericileri cop ve göz yaşartıcı gazla dağıtmaya çalıştı. Bazı göstericilerin yaralandığı öğrenildi. Güvenlik güçlerinin, yollara çelik çit yerleştirdiği gözlendi.

Bu arada, Atina'daki "Bıkkınlar"a Selanik'ten gelen "Bıkkınlar" da katıldı.

Mora Yarımadası'nda bulunan Megalopoli, Tripoli, Argos, Nafplion kentlerinde çalışanların da kent merkezinde bugün düzenlenecek gösterilere katılmak üzere yola çıktığı belirtildi.

Mücadeleci İşçi Kolları Birliği (PAME) de kent merkezindeki Omonia Meydanı'ndan başlayarak parlamento önünde son bulacak gösteri yürüyüşü düzenliyor.

Ülkede dün 48 saatlik grev başlatan Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) da saat 19.00 sularında yine kent merkezindeki Klathmonos meydanında gösteri düzenlemeyi planlıyor.

Edinilen bilgiye göre, Atina'da ve çevresinde 32 çevik kuvvet ekibi ile yaklaşık 4000 polis görev yapıyor. Grev, günlük hayatı felç etti, toplu taşıma araçları çalışmıyor, çöpler toplanmadı. Sivil havayolu taşımacılığı çalışanlarının da grevin her iki gününde, 08.00-12.00 ile 18.00-22.00 saatleri arasında iş durdurma kararı almasıyla iç ve dış hatlarda çok sayıda sefer iptal edildi. Liman çalışanlarının da grev yapmasıyla anakara ile adalar arasındaki bağlantı koptu. Devlet daireleri, KİT, belediye, banka, sağlık çalışanları, vergi ve gümrük memurlarının da greve katılmasıyla müşteri hizmetlerinde aksamalar meydana geldi.

Devlet hastanelerinde de yalnızca acil durum ve güvenlik ekipleri hazır bulunuyor. Eczaneler de bugün kapalı kalacak.

Gazeteciler de 11.00-15.00 saatleri arasında iş bırakarak eylemlere destek veriyor.

Başkentte dün onlarca gösterici ile polisin yaralandığı olaylar sırasında özellikle merkezde bulunan dükkan ile otellerde ciddi maddi hasar meydana geldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir