Yunanistan'da yarın yine grev var

Yunanistan'da, yarın kamu ile özel sektör çalışanları, 24 saatlik grev yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan'da, yarın kamu ile özel sektör çalışanları, "hükümetin mali krizle mücadele çerçevesinde uygulamaya koyduğu reformları" protesto amacıyla 24 saatlik grev yapacak.

Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ile Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY) çağrısıyla yapılacak greve, kamu kurumları, yerel yönetim, hava trafik kontrolörleri, devlet radyo ve televizyon kurumu ERT, Yunan haber ajansı AMNA, avukatlar, devlet hastanelerindeki doktorlar ve sağlık çalışanlarının da katılacağı belirtildi.

Liman işçi ve memurları ile tüm toplu taşıma araçları çalışanlarının da destek vereceği grev süresince hastanelerde yalnızca güvenlik ve acil yardım birimlerinin görev yapacağı açıklandı.

Yunan havayolları Olimpic Air ile Aegean Airlines'ten yapılan açıklamada, grev nedeniyle bugünkü uçuşlarda bazı değişiklikler yapıldığı, çarşamba günkü tüm uçuşların ise iptal edildiği bildirildi.

Bu arada ERT ile AMNA çalışanlarının da 24 saat süresince greve gidecek olmaları nedeniyle basın toplantılarıyla benzeri etkinliklerin iptal edildiği, kamu televizyon kanalları ile radyo istasyonları ve haber ajansının haber yayınlarını durduracakları, internet sitelerinin sayfalarını yenilemeyecekleri belirtildi.

Greve katılanların Atina ile Selanik kent merkezleri başta olmak üzere birçok kentte protesto gösterileri yapacağı açıklandı.

"Yunanistan'ın temerrüde düşmesine izin verilmeyecek"

Euro Bölgesi Maliye bakanlarının dün Lüksemburg'da yaptığı toplantıda Yunanistan'a 110 milyar avroluk kurtarma paketinin 8 milyar euroluk kısmının verilip verilmeyeceği konusunda karar çıkmadı.

Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, kararın ekim ayı içinde verilmesini beklediğini söyledi.

Yunanistan, AB ve IMF'nin 110 milyar euroluk kurtarma paketinin 8 milyar euroluk 6'ncı dilimini bu ay ortasına kadar alamazsa, emeklilerin ve çalışanların maaşını ödeyemeyecek, ayrıca iflasa sürüklenecek.

AB'nin Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn de Yunanistan'ın harcama kesintileri ve diğer önlemlerinin kurtarma paketinde belirlenen koşulları karşılamada epey mesafe katettiğini, dolayısıyla 8 milyar euro tutarındaki krediyi alacağını ifade etti.

Euro Grubu Başkanı Juncker, Yunanistan'ın, Almanya dahil bazı ülkeler tarafından temerrüte itildiği söylentilerini de reddetti.

Yunanistan'ın temerrüdünün bir seçenek olmadığını ve bu tür bir çözümün masada olmadığını belirten Juncker, ''Hiçbirimiz Yunanistan için temerrütü savunmuyoruz. Bundan kaçınmak için için herşey yapılacak'' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir