Yunanistan'la 22 anlaşma

Türkiye ile Yunanistan arasında toplam 22 anlaşma imzalandı. Yeşil pasaportlara vize muafiyeti getirildi. Papendreu, Erdoğan'ın ziyaretinin alışıla gelmiş olmadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ATİNA - Türkiye ile Yunanistan arasında toplam 22 anlaşma imzalandı.

Hususi pasaportların (yeşil) vizeden muafiyetine ilişkin bildirinin de aralarında bulunduğu  anlaşmaların Hilton Oteli'nde düzenlenen imza töreninde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papanderu hazır bulundu.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar şunlar:

"-Türkiye ile Yunanistan arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına yönelik ortak siyasi bildiri.

-Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanlıkları arasında düzenli siyasi istişareler gerçekleştirilmesine ilişkin protokol.

-Pazarkule-Kastanies sınır kapısındaki engellerin kaldırılmasına ilişkin ortak bildiri.

-Türkiye ve Yunanistan hükümetleri arasında diplomatik ve konsüler misyonlarda çalışan personelin yakınlarının kazanç getirici bir işte çalışmalarına ilişkin anlaşma.

-Türkiye Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanı arasında ekonomi alanında ve özel sektörler arasında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin ortak bildiri.

-TSE ile Yunanistan Standardizasyon Kurumu (ELOT) arasında teknik işbirliği alanında mutabakat zaptı.

-Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile INVEST in Greece arasında yatırım konularında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin mutabakat zaptı.

-Türkiye Hükümeti ile Yunanistan hükümeti arasında ormancılık arasında mutabakat zaptı.

-Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı'nın ortak bildirisi.

-Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Çevre, Enerji ve iklim Değişikliği Bakanlığı arasında enerji alanında işbirliği hakkında mutabakat zaptı.

-Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanı'nın ortak bildirisi.

-Bilim ve Teknolojiden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı arasında TÜBİTAK ve Yunanistan Cumhuriyeti Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı'nın araştırma ve teknolojiden sorumlu Genel Sekreterliği'nin işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı.

-Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Altyapı Ulaştırma ve Şebekeler Bakanlığı arasında demiryolu ulaştırması ve intermodal taşımacılığın geliştirilmesi konusunda niyet beyanı.

-Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Altyapı Ulaştırma ve Şebekeler Bakanı arasında karayolu taşımacılığı alanında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin ortak bildiri.

-Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Altyapı Ulaştırma ve Şebekeler Bakanı arasında bilgi ve iletişim teknolojileri ve posta hizmetleri alanında ortak bildiri.

-Yasadışı göç, iltica, organize suç, uyuşturucu kaçakçılığı ve sivil savunma konularında ortak bildiri.

-Hususi pasaportların vizeden muafiyetine ilişkin ortak bildiri.

-Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı arasında kültür alanında işbirliğine dair ortak bildiri.

-Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı arasında turizm alanında işbirliğine dair ortak bildiri.

-Anadolu Ajansı ile Atina Haber Ajansı-Makedonya Haber Ajansı (ANA-MPA) arasında işbirliği protokolü.

-Türkiye Bankalar Birliği ile Yunan Bankalar Birliği arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yunanistan Cumhuriyeti Hükümeti arasında ortak deklarasyon."

Yapılan anlaşmalara ilgili bakan ve bürokratlar imza attı. Anadolu Ajansı ile Atina Haber Ajansı-Makedonya Haber Ajansı (ANA-MPA) arasında işbirliği protokolünü Türkiye adına Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hilmi Bengi imzaladı.

"Silahların azaltılmasında görüş birliğine vardık"

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmede, "silahların karşılıklı olarak azaltılması noktasına gelinmesinde ve bu alanda yapılan harcamaların diğer konulardaki alt yapılara harcanması konusunda görüş birliğine varıldığını" söyledi.

Papandreu, Türk-Yunan İş Forumunda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki güvensizliğin ortadan kaldırılmasının Türkiye ile Yunanistan arasında iş konusunun daha da geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

İki ülke arasında iş konusunun geliştirilmesine yönelik uygun bir ortam oluşturulması konusunda Atina hükümetinin her türlü çabayı gösterdiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile olan görüşmesinde de iki ülke arasındaki eski sorunların aşılmasına yardımcı olacak bir atmosferin oluşturulması konusunda anlaşmaya vardıklarını anlatan Papandreu, "Silahların karşılıklı olarak azaltılması noktasına gelinmesinde ve bu alanda yapılan harcamaların diğer konulardaki alt yapılara harcanması konusunda görüş birliğine vardık" dedi.

Vizenin kalkması

Türkiye ve Yunanistan arasındaki vize konusuna değinen Papandreu, bu konuda Türk vatandaşlarına kolaylık yapılması konusunda çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Papandreu, "Bu çerçevede, Türk vatandaşlarının bir günlük, belki de daha fazla vizesiz seyahat etmeleri konusunu görüşüyoruz. Ancak bu konuda AB'yi ikna etmeliyiz. Sağlanacak kolaylığın bir kaçak göçmen kapısı olmayacağı konusunda AB'yi inandırmalıyız" diye konuştu.

Yunanistan Sanayiciler Derneği Başkanı Dimitris Daskalopulas da iş konusunun Türk-Yunan ilişkilerinin önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirterek, bu alanda sağlanacak ilerlemelerin diğer alanlara da olumlu etkisi olacağını söyledi.

Türkiye'de son zamanda ekonomik ve sosyal alanlarda kaydedilen istikrarlı gelişmelerin Yunan iş adamları tarafından ilgiyle izlendiğini ifade eden Daskalopulas, "Türkiye'nin AB perspektifini olumlu görüyoruz. Türkiye'nin AB'de, Yunanistan'ın daha yakınında olmasını istiyoruz" diye konuştu.

"Erdoğan'ın ziyareti alışıla gelmiş değil"

Başbakan Papandreu, Atina'daki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, Başbakan Erdoğan'ın Atina ziyareti, imzalanan anlaşmalar ve Türk-Yunan ilişkilerine değindi.

İmzalanan anlaşmaların ziyaretin tarihi olduğunun göstergesi olduğunu söyleyen Papandreu, gerek Başbakan Erdoğan'ın, gerekse kendisinin bu ziyaretin tarihi olarak kalması arzusunu taşıdıklarını ifade etti. Papandreu, Başbakan Erdoğan'ın inisiyatif sahibi cesur bir lider olduğunu da kaydetti.

İki ülke yetkililerinin temaslarının sonuçlarının görüldüğünü ve iki ülke arasındaki işbirliği alanlarının belirlendiğini belirten Papandreu, Türkiye ile Yunanistan'ın sorunları anlamak ve işbirliği yolları bulmakla yükümlü olduklarını söyledi.

"Son yıllardaki diyaloğumuzu gözden geçirip ileriye doğru nasıl adım atacağımızı irdeledik" diyen Papandreu, tarafların büyük önem taşıyan gündelik konularda ilerleme kaydedilmesi yönünde çalıştıklarını aktardı. Papandreu, ortak, üretken bir çalışmayla Türk-Yunan ilişkilerinde birçok konuda ürün alınabileceğini de ifade etti.

Kıbrıs

Kıbrıs meselesine de değinen Papandreu, Kıbrıs konusunda adil, işler ve kalıcı bir çözüm önerisinin bulunmasının beklendiğini, böyle bir çözüme ulaşılmasının Türkiye ile Yunanistan arasında daha fazla yakınlaşma sağlayacağını belirtti.

Yıllar önce Türkiye'ye Bülent Ecevit döneminde gittiğini ve "işgal güçlerinin Ada'dan gitmesi ve sorunun artık çözülmesi gerektiğini" söylediğini belirten Papandreu, aldığı yanıtın, "Kıbrıs'ta sorunun 1974'de çözüldüğü" şeklinde olduğunu vurguladı. Papandreu, şimdi ise Türkiye Başbakanı'nın "sorun çözülmeli" demesinin cesaret göstergesi olduğu yorumunu yaptı.

Türkiye'nin AB perspektifi konusunda da konuşan Papandreu, Yunanistan'ın bu süreçte ilk andan itibaren Türkiye'ye destek verdiğinin altını çizdi. Papandreu ayrıca, gerek Türk, gerekse Yunan halkının barış içinde yaşama vizyonuna sahip olduğuna inandığını da vurguladı.

Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanmasına da değinen Yunan Başbakanı, yeşil pasaportlara vize uygulamasının kalktığını, Türk turistlerin 24 saatlik Yunanistan ziyaretlerinde sağlanacak vize kolaylığı hakkında da çalışıldığını belirtti.

"Türk savaş uçaklarının Ege'deki faaliyetlerini" de gündeme getiren Papandreu, bir yandan Schengen uygulamasının aşılıp Türk turistlere vize kolaylığı sağlanması çalışmaları sürerken, diğer yandan Türk savaş uçaklarının ihlallerde bulunduklarını savundu. Papandreu, "Bu manzaranın geçmiş olarak adlandırılması ve geleceğe bakılması gerektiğini" söyledi.

Yunanistan'ın çok sayıda adası ve bir Kıbrıs tecrübesi olduğunu belirten Papandreu, "Türkler adalarımızdan birisini alır mı' korkumuzu, Türkiye'nin ise 'Yunanistan saldırır' endişesini yenmesi gerek, bu da iyi komşuluk ilişkileri ile aşılır" diye konuştu.

Papandreu, Türk savaş uçaklarının "girmeden kapıyı çalmaları", yani uçuş planı sunmaları halinde kovalama yaşanmayacağı değerlendirmesinde de bulundu.

Önemli tarihi yapıların restore edilmesi için de anlaşma sağlandığını belirten Papandreu, bu çerçevede Atina'da Fethiye Camisi'nin restore edileceğini söyledi.

Dini konuların zor konular olduğunu, ancak birleştirici özellikleri de olduğunu belirten Papandreu, "herkes dini geleneklere saygı göstermelidir" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir