Yuvarlak masa toplantısında icraat çıkmadı

Siyasi krize çözüm aramayı amaçlayan Ulusal Birlik Diyaloğu yuvarlak masa toplantısı sona erdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Ukrayna'da, hükümet üyeleri, milletvekilleri, devlet başkanı adayları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamlarının katıldığı Ulusal Birlik Diyaloğu yuvarlak masa toplantısı sona erdi. 

Ukrayna Parlamentosu'nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını, Devlet Başkanı Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov yaptı. 

Toplantıya katılan eski Devlet Başkanı Leonid Kravçuk, bir sonraki yuvarlak masa toplantısını 17-19 Mayıs'ta Donetsk'te düzenlemeyi önerirken, kesin tarih ve yerin, güvenlik gerekçesiyle daha sonra belirleneceğini kaydetti. 

Toplantıda konuşan Donetsk Valisi Sergey Taruta, güneydoğu bölgesinin ülkenin bütünlüğünü istediğini ancak Kiev yönetimine karşı olduğunu belirterek yönetimi, doğudaki insanların sorunlarına çözüm aramaya davet etti. Taruta, "Doğudaki insanlar, neden protestoların Kiev'deki insanlara serbest kendilerine yasak olduğunu sorguluyor. Artık Kiev'teki Bağımsızlık Meydanı'nda dikilen çadırları toplayalım. Bu da doğudaki tansiyonun düşmesini sağlar" ifadesini kullandı. Taruta, "Donbass'ı (doğu) verdik" diyen bazı politikacıların, doğudaki gerçek durumu yakından bilmediğini savundu. 

Devlet başkanı adayı Renat Kuzmin de yuvarlak masa toplantısını AGİT karşısında hükümetin yoğun faaliyetinin bir taklidi olarak nitelendirerek şunları söyledi: 

"Hayal kırıklığına uğradım. İnsanlar bir sonuç bekliyorlardı. Güneydoğudaki askeri operasyonun durdurulması ve bu yuvarlak masa toplantısından doğudakilerin silahlarını bırakmaları, hükümetin ise askerleri geri çekmesi için koşulları dile getireceğine ilişkin, vatandaşlar bir sonuç bekliyordu. Bunun yerine kendilerinin reklamlarını yaptılar."  

Toplantıya, protestocuların ya da olaylarda zarar görenlerin hiçbir temsilcisinin davet edilmediğini belirten Kuzmin, "Hatta devlet başkanı seçimlerinin iddialı adaylarından Petr Poroşenko da yuvarlak masa toplantısına gelmedi. Bu yuvarlak masa toplantısı nasıl başladıysa öyle devam edecektir. Hükümet, akan kanın durmasından yana değil" diye konuştu. 

Bölgeler Partisi Parlamento Grup Başkanı Aleksandr Yefremov da toplantının verimli olamadığını savunarak "Toplantıda, mevcut sorulara cevap verilmesi yerine sadece sloganlar atıldı" dedi. Bu tür toplantılarının daha geniş katılımlı gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getiren Yefremov, katılımcıların birbirlerini suçlamaları yerine mevcut duruma çözüm aramaları gerektiğini vurguladı. 

Ülkenin doğu ve güneydoğusunda büyük bir destek gören Ukrayna Komünist Partisi Başkanı Petr Simonenko da yuvarlak masa toplantısına davet edilmediğini ifade ederek Yuvarlak masa toplantısında, tüm tarafların ve tüm siyasi partilerin davet edilmesi halinde, krizin çözümüne yönelik bir adım atılabileceğini savundu. 

Yuvarlak masa toplantısına Devlet Başkanı Vekili ve Parlamento Başkanı Aleksandr Turçinov, eski Devlet Başkanları Leonid Kravçuk ve Leonid Kuçma, Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Parlamento Başkan Yardımcısı Ruslan Koşulinskiy, Devlet Başkanı adayları Sergey Tigipko, Renat Kuzmin ve Yuliya Timoşenko, dini liderler ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra AGİT Temsilcisi Wolfgang Ischinger ile bazı ülkelerin büyükelçileri katıldı.  

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, Ulusal Birlik Diyaloğu Yuvarlak Masa Toplantısı'nın, Ukrayna'nın Cenevre Anlaşması'na bağlılığının ispatı olduğu, Ulusal Birlik Diyaloğu'nun, vatandaşların bölünmez ve egemen devleti geliştirmeye ilişkin barışçıl ve uzlaşmalı isteklerine bir cevap ve güneydoğudaki gerginliğin giderilmesine yönelik bir adım olduğu anlatıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir