Zapatista, Türkiye’ye bio organik kahve içirecek

Meksika’nın Chiapas eyaletindeki Maya kökenli çiftçilerin ‘adil ticaret’ anlayışıyla ürettiği bio organik Zapatista kahve, Türkiye pazarına giriş yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜLYA KESKİN

YURT HABERLERİ - Dünyanın yakından takip ettiği organik tarımda önemli bir yer tutan kahve, sektördeki zincir markalara alternatif olarak farklı bir pazarı da beraberinde getirdi. Aynı kahve zincirine her ülkede rastlamak mümkün olurken bir yandan da farklı damak tatlarına hitap eden, butik anlayışla üretilen üçüncü nesil kahvecilik anlayışı doğdu. Hızla yayılan bu akım kahveyi “özel ürünler” arasına eklerken, Türkiye de bu değişimin etkisi altına girdi. Üçüncü nesil kahvecilik akımına üretim süreçleriyle de farklı bir yorum getirmeyi hedefleyen Zapatista Kahve de pek çok ülkenin ardından Türkiye pazarına giriş yaptı. Zapatista alternatif bir lezzetin yanı sıra benimsediği üretimle de daha adil bir ticaret anlayışının uygulanabileceğini anlatmayı hedefliyor. Meksika’nın Cipas eyaletinde üretilen Zapatista Kahve’yi Türkiye’ye getiren şirket ise Dünyalık AŞ’nin kurucularından Oya Çelik Gülten, Zapatista kahve ile aslında sosyal medya aracılığıyla tanışıyor.

aetrnrt.jpg Çelik Gülten, “Doğal ürünlerle yakından ilgileniyorduk. Bu konuda fikir    birliği yaptığımız arkadaşlarımız aracılığıyla bize bu teklif geldi. Teklifin  arından Zapatista Kahve’nin yalnızca bir kahve değil bir amaç, bir duruş,  bir hikaye olduğunu gördük. Ve Zapatista kolektifl erinden gelen bu  teklifi kabul ettik” diyerek Zapatista Kahve’nin Türkiye’ye kadar uzanan  sürecinin nasıl başladığını anlatıyor. Oya Çelik Gülten, Zapatista  kahvenin yurtdışında yoğun talep gördüğünü, özellikle Almanya ve  Yunanistan’da çok tüketildiğini belirtiyor. Ürünün üçüncü nesil kahvecilik  anlayışını temsil etiğini ve kahvenin yetiştirilme tarzının da örnek teşkil  ettiğini dile getiren Oya Çelik Gülten, “Kahvelerimiz; Meksika’daki  Chiapas bölgesinde yetiştiriliyor. Üretim süreçlerinde adil ticaret anlayışı benimseniyor. Üstelik endüstriyel tarım yapılmamış arazilerde ve kimyasal ürün kullanılmadan üretiliyor. Tarım yapılan alanlarda herhangi bir otoban ya da sanayi bölgesi olmadığı için Zapatista kahve, ‘yüzde 100 bio organik kahve’ unvanına sahip. Ayrıca bu ürün Zapatist kolektifl er tarafından komünal olarak üretiliyor ve tüm dünyada yalnızca adil ticaret esaslarıyla çalışan gruplara satılıyor” açıklamasını yapıyor. “Bu ay ilk şubemizi Beyoğlu’nda açacağız. Yıl içerisinde üç şubeye ulaşacağız” bilgilerini veren Gülten, “Zapatista Kahve’yi Beyoğlu’nun ardından Beşiktaş ve Kadıköy ilçelerindeki kafeler takip edecek. Toplamda 500 bin TL’lik yatırım yapacağız. Kafelerde farklı bio organik tarım ürünleri ve hatta organik kumaşlardan üretilen bazı tekstil ürünleri de yer alacak” diyor. “Bu kahvede üretim süreçlerinden fincana gelene kadarki aşama bizim için çok önemli” ifadelerini kullanan Çelik Gülten, “Sunacağımız kahve açıkçası Meksika’da limandaki gemilere yüklendikten sonra bizim yaşadığımız dünya ile tanışıyor diyebiliriz. Zapatista kahve öyküsü olan ve ruhu da ısıtan bir kahve” açıklamasını yapıyor. Üçüncü nesil kahvecilik anlayışının Türkiye’de çok yeni olduğunu belirten Oya Çelik Gülten, “Bu anlayış daha çok damak tadına hitap ediyor. Zincir markalarda elde edilecek ürünün standartları belli. Bizim ürünlerimizde ise daha özgün bir tat olacak. Bu üründe kavurma aşamalarında farklı tatlar elde etmek mümkün. Ve rahat içimli bir kahve” diyor. Ev yapımı ürünlere de yer vereceklerini söyleyen Oya Çelik Gülten, sadece Torku’nun esmer şekerini ve küçük işletmelerden elde edecekleri organik sütleri kullanacaklarını anlatıyor. Türkiye’nin farklı farklı illerinden franchise talepleri aldıklarını vurgulayan Oya Çelik Gülten, çalışma anlayışlarını benimseyen firmalarla yol almak istediklerini sözlerine ekliyor.

İlk kooperatif 1999'da kuruldu

Chiapas’taki dağ kuşları anlamına gelen Mut Vitz isimli ilk kooperatifin 200 küçük üreticinin katılımıyla 1999 yılında kurulduğu biliniyor. Kooperatif, muhalif dayanışma ağları aracılığıyla yaklaşık 345 ton kahveyi Avrupa ve Amerika’ya gönderiyor. 3 yıl içinde üretim kapasitesi beşe katlanıyor. Zamanla diğer kooperatifler de kuruluyor. Meksika’nın güneydoğusundaki Chiapas, Maya Uygarlığı kalıntılarına ev sahipliği yapması açısından da oldukça önemli. Halkın üçte birinin Maya kökenli olduğu biliniyor.

Zapatista Kahve Akademisi

Zapatista Kahve, bu yıl içerisinde “Zapatista Kahve Akademisi”ni hayata geçirmeyi planlıyor. Akademide kahve kavurmasında uzman, tadım testlerinde bilirkişi olacak baristalar yetiştirilmesi amaçlanıyor. Eğitimlerin ücretsiz verileceği akademi ile pek çok kişiye de yeni bir meslek kazandırılması hedefleniyor. Akademide öncelikli olarak ekonomik durumu çok iyi olmayan gençlere öncelik verilecek, katılımcılara kafelerde iş imkanı da sunulacak.

Adil ticaret anlayışı nedir?

Zapatista kahve, bio organik bir ürün olmasının yanı sıra üreticilerinin benimsediği adil ticaret (fair trade) kuralları çerçevesinde yetiştiriliyor. Bu kurallar çerçevesinde kahvenin yetiştirilmesinde çocuk, kadın, mahkum ve sosyal güvencesiz işçi emeği kullanılmadığı gibi satıştan elde edilen gelirler de bölgedeki halkın ortak eğitim, sağlık, barınma, beslenme ve güvenlik gibi ihtiyaçları için kullanılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir