Zehirli atık Karadeniz'i tehdit ediyor

Macaristan, alüminyum fabrikasından yayılan zehirli atığın temizlenmesinin bir yılı aşkın bir zaman süreceğini ve milyonlarca dolara mal olacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Macaristan'daki bir alüminyum fabrikasından yayılan zehirli atık Avrupa'yı tehdit ediyor.

Macaristan hükümeti, bir alüminyum fabrikasından yayılan zehirli atığın temizlenmesinin bir yılı aşkın bir zaman süreceğini ve milyonlarca dolara mal olacağını bildirdi.

Macaristan'ın batısındaki Ajka kentinde bir alüminyum fabrikasındaki iki setin yıkılmasıyla, yüzlerce metreküp kimyasal kızıl çamur çevreye yayılırken, dün 4 kişi ölmüş, 120 kişi yaralanmıştı.

Kimyasal maddeler içeren kızıl renkli çamur 4 farklı yerleşim yerini ciddi şekilde etkiledi.

Atık yayılıyor

Felaket bununla da bitmedi. Çeşitli su kanallarına yayılan zehirli atığın şimdi de Tuna nehri ve diğer nehirlere, oradan ise Karadeniz'e ulaşmasından korkululuyor.

Uzmanlar, nehir sularına karışarak çevreye yayılan ağır metal atıkların, bölge akarsularında canlı hayatını tamamen durdurabileceğine dikkat çekiyorlar.

Uzmanlara göre asıl büyük felaket, zehirli atıkların Avrupa nehirler sistemine katılmasıyla ortaya çıkabilir. Zira, önlem alınabilmesi için en geç cuma gününe kadar zaman var.

Çünkü bölge nehirlerinin yataklarından akan sular, 2-3 gün içinde Tuna nehrine ulaşacak.

Bu nedenle de felaket bölgesinde nehir yataklarına, zehirli atıkları etkisizleştirebilecek maddeler karıştırılmaya başlandı. Atığı etkisizleştirmek için çalışmalar sürüyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir