Zirvede İrlanda'dan yeni referandum düzenlemesi istenecek

AB zirvesinde onaylanması beklenen taslak belgede İrlanda'nın 2009'un ikinci yarısında yeniden referanduma gitmesi isteniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - AB zirvesine sunulacak taslak kararlarda, yeni AB anayasası Lizbon Anlaşması'nı referandumda reddeden İrlanda'dan 2009'un ikinci yarısında yeniden referanduma gitmesi isteniyor.

Brüksel'de bugün toplanacak 2 günlük zirvede onaylanması beklenen taslak belgede, bazı garantiler karşılığında İrlanda hükümetinin, "mevcut AB Komisyonu'nun görev süresi sonunda Lizbon Anlaşması'nı yürürlüğe sokma konusunda çaba gösterme kararlılığı" vurgulanıyor.

Jose Manuel Barroso başkanlığındaki mevcut AB Komisyonu'nun görev süresi Kasım 2009'da doluyor. Bu durumda İrlanda'nın muhtemelen Ekim ayında Lizbon Anlaşması'nı ikinci kez referanduma sunması bekleniyor.

Bu arada diplomatik kaynaklar, Lizbon Anlaşması'nın garanti altına alınabilmesi için üye ülkelerin onayıyla Barroso Komisyonu'nun görev süresinin uzatılabileceğine dikkat çekiyor.

Yürürlüğe girmesi için tüm üye ülkelerce onaylanması gereken Lizbon Anlaşması, referandum mağlubiyeti yaşayan İrlanda'yla birlikte gelecek dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin onayını bekliyor.

Bir süredir Lizbon Anlaşması'nın mevzuatına uygun olup olmadığı konusunda Anayasa Mahkemesi'nden görüş beklediği mazeretini ileri süren Çek Cumhuriyeti üzerindeki baskılar, mahkemenin 26 Kasımdaki olumlu görüşünün ardından şiddetlenmişti.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, zirve öncesinde CTK ajansına yaptığı açıklamada, Lizbon Anlaşması'nın referandumda kabulünü kolaylaştırmak için İrlanda'ya yeni AB Komisyonu'nda üyelik verilmesi halinde tüm üye ülkelerin aynı haktan faydalanması gerektiğini söyledi.

Lizbon Anlaşması, mevcut durumda her üyeye tanınan AB Komisyonu'nda temsil hakkını, küçük ülkelerin aleyhine olacak şekilde 3'te 1 oranda düşürüyor.

İrlanda'dan referanduma doğrulama

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Lizbon Anlaşması'nın yeniden referanduma sunmayı düşündüklerini doğrulayarak, daha önce "hayır" oyu verenlerin temel endişeleriyle ilgili AB'den güvenceler istediklerini söyledi.

RTE televizyonuna konuşan Martin, "Avrupalı ortaklarımızla çalışmalarımız (müzakereler) önümüzdeki aylarda tamamlanmalı ve ikinci referandum, çalışmanın başarıyla sonuçlanması koşuluna bağlı" dedi.

27 AB devlet ve hükümet başkanının Portekiz dönem başkanlığında 13 Aralık 2007'de imzaladığı Lizbon Anlaşması, referanduma sunan tek üye İrlanda'da yüzde 53,4'le reddedilmişti.

Ban: AB iklim konusunun lideri olmalı

Ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Avrupa Birliği'nin (AB) iklim konusunda "liderlik" yapması gerektiğini ve Brüksel'de bugün alınacak kararların tüm dünya için büyük önemi bulunduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban, Polonya'nın Poznan kentinde 190 ülkeden aralarında 100 kadar bakanın da bulunduğu 12 bin delegeyi bir araya getiren BM İklim Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Bugün ihtiyacımız olan şey liderlik. Bu liderliğin Avrupa Birliği'nden gelmesini bekliyoruz. Avrupalı liderlerin Brüksel'de bugün alacakları kararların tüm dünya için büyük önemi var" dedi.

Ban Ki-mun ayrıca, ekonomik krize yanıtın, küresel ısınmayla mücadele hedeflerini geliştirmek olması gerektiğini söyledi.

"Ekonomik krize yanıtımız iklimle ilgili hedefleri geliştirmek olmalı ve iklim krizine yanıtımız ekonomik ve sosyal hedeflerimizi geliştirecektir" diyen Ban, ekonomik krizin ciddi olduğunun, bu arada iklim değişikliğinden konuşulduğunda, ortaya konanların çok daha önemli olduğunun altını çizdi.

AB üyesi 27 ülkenin yöneticilerinin, sera etkisine yol açan gazların salınımının 2020'ye kadar, 1990 seviyelerine oranla yüzde 20 azaltılmasını hedefleyen "enerji-iklim paketi" konusunda bir uzlaşmaya varması bekleniyor.