Genç araştırmacılar sahaya iniyor

Anadolu Üniversitesi ARİNKOM TTO tarafından geliştirilen Proje Tabanlı Staj programı ile firmalara ihtiyaç duydukları araştırmacılar kazandırılıyor. Uygulama ile bugüne kadar 50 danışman eşliğinde 75 öğrenci staj yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK TOPRAK

ESKİŞEHİR - Anadolu Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) tarafından Türkiye’de ilk kez geliştirilen Proje Tabanlı Staj (PTS) programı ile firmalar gençlerle sorunlarına çözüm buluyor. 

Tamamen Anadolu Üniversitesi'ne özgü bir yapı olarak 2012 yılında başlanan PTS uygulamasıyla bu güne kadar 50 danışman eşliğinde, 75 öğrencinin programdan faydalanarak staj yaptığını söyleyen ARİNKOM TTO Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ender Suvacı, “İlk yılımız olan 2012’de programa 2 firma, 7 proje ve 7 öğrenci katıldı. 2013 yılında programa katılan firma sayısı 9’a, proje sayısı 27’ye ve öğrenci sayısı 33’e ulaştı. 2014 yılında ise 17 firma, 32 proje ve 35 öğrenci ile programa katılım sayısı giderek arttı” dedi. 

Etkin bir staj ortamı 

Programı verimsiz, pasif görevlerden ibaret olan bir staj sürecinin ötesine geçmek amacıyla, Türkiye ve dünyadaki örnekleri inceleyerek hayata geçirdiklerini kaydeden Suvacı, “3 aylık yaz dönemi boyunca 3. sınıfı tamamlamış öğrenciler tanımlanmış bir projede araştırmacı olarak çalışıyor. Öğrenci, proje tabanlı staj sürecinde projeye odaklanarak etkin bir staj gerçekleştiriyor. Projenin tanımlı olması dolayısıyla firmalar, sürecin başından sonuna kadar çalışma konusunu bilen bir personele sahip oluyor. Projenin konusunu ise firmalar belirliyor. Projede, firmaların bize belirttikleri ihtiyaçlar doğrultusunda bir akademisyen hocamız projeye danışman olarak atanıyor. Daha sonra öğrencilere yönelik çağrıya çıkılıyor. Öğrencilerden gelen başvurular firmaya yönlendiriliyor. Sonrasında firmalar, stajyer adaylarını özgeçmişler ve mülakatlar neticesinde seçebiliyorlar. Staj sürecinde firma tarafından öğrencilere asgari ücrete yakın bir ücret ödeniyor, öğrencilerin sigorta masrafları ise üniversite tarafından karşılanıyor” diye konuştu.

arinkom.jpg

'Her yıl proje tabanlı staj ödül töreni yapıyoruz'

Amaçlarının sosyal bilimlerde stajın gerekliliğine ilişkin farkındalık oluşturabilmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ender Suvacı, “ Bunun yanı sıra, öğrenciler ve firmaları teşvik etmek için her yıl Proje Tabanlı Staj Ödül Töreni yapıyoruz. Geniş bir katılımla gerçekleşen tören ile etki alanımızı genişletiyoruz. Etki alanımız yaygınlaştıkça başarı oranımız da o kadar artıyor" dedi. Üçüncü yılını doldurduklarını ve şu an dördüncü yılın çağrılarını yaptıklarını belirten Suvacı, bu programda yer almak isteyen firmaların ARİNKOM TTO uzmanları ile direk bağlantı kurabileceklerini sözlerine ekledi.