'imece'den sosyal girişimcilere fon desteği

Sosyal inovasyon platformu 'imece', ilk mesele sürecinde sosyal girişimcilere 120 bin euro fon desteği verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Disiplinlerötesi inovasyon platformu ATÖLYE ile Zorlu Holding'in kurucu ortaklığı ve sürdürülebilirlik alanında uzmanlaşmış S360'ın stratejik partnerliği ile hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu 'imece'nin, eğitim alanındaki sorunlara odaklanan ilk mesele sürecinde, dört takım kuluçka dönemine girmeye ve toplamda 120 bin euro hibe almaya hak kazandı.

Bu kapsamda; 'Hayal Gücü Merkezi', 'Minizma', 'Senfoni' ve 'Toyi' takımları sağlanacak destekler ile projelerini geliştirme imkânına kavuşacak.

'imece', her geçen gün daha da karmaşık ve çok boyutlu hâle gelen toplumsal meselelere, farklı yetkinliklerden birey ve kurumların bir araya gelerek yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretmesinin önünü açmayı amaçlıyor.

Platform, ilk mesele sürecini, "eğitim" alanındaki toplumsal sorunlara yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler bulmak amacıyla 25 Şubat 2017 tarihinde, 100'ü aşkın katılımcının yer aldığı "Anla ve Keşfet" etkinliği ile başlatmıştı. Eğitim alanındaki sorunlara çözüm bulmak isteyen takımlara yapılan çağrı sonucunda, 200'ü aşkın başvuru alındı ve bu başvurular sonucunda 15 takım seçildi. Ön kuluçka dönemine girme şansı kazanan 15 takım, 25 Mart 2017 tarihinden itibaren yoğun bir eğitim ve mentorluk desteği aldı. Nisan ve mayıs ayları boyunca İnsan Odaklı Tasarım, prototipleme, hikâye anlatıcılığı ve "pitching" eğitimleri alarak proje ve iş modellerini geliştirme imkânı yakaladılar.

Verimli geçen ön kuluçka dönemi, 17 Haziran tarihinde sona ererken jüri; dört takımı seçti. Seçilen takımlar projelerini hayata geçirebilmek için 30 biner euro hibenin yanı sıra yoğun bir eğitim ve mentorluk desteğinin olduğu kuluçka dönemine geçecek.

Takımlar dört ay boyunca hazırlık yapacak 

Eğitim alanındaki mesele sürecinde kuluçka dönemine geçmeye hak kazanan takımlar ortalama dört aylık bir çalışmayla projelerini hayata geçirmek için hazırlık yapacak. Her takım, projesinin ihtiyacına göre mentorlar ve profesyonellerle bir araya gelecek, yapılacak yönlendirmelerle projelerini hayata geçirmek için çalışacak. Bu sürecin ilk ayında takımlar, ilk 6 aylık finansal çalışmalarını ve yol haritalarını ortaya çıkaracak, ikinci ay ürün geliştirme ve modelleme süreci, üçüncü ay marka ve pazara çıkış stratejisi ve dördüncü ayda da etki ve yatırım geliştirme üzerine çalışacaklar. 

Kuluçka döneminde takımların ana hedefi, projelerini hayata geçirerek yeni yatırımcılar ile buluşmasını sağlamak olacak. Bu doğrultuda ayrıca takımlarla, temmuz ayında üç günlük; takım olma, liderlik, vizyon ve strateji üzerine bir çalışma gerçekleştirilecek. Eylülde ise takımların yeni bağlantı ve ilişkiler geliştirmek için, sosyal girişimciliğin ve girişimcilik ekosisteminin Avrupa'da merkezi olan Londra veya Berlin'de diğer girişimciler, ekosistem profesyonelleri ve yatırımcılarla bir araya gelmesi hedefleniyor.

"Bu platform bize değil tüm Türkiye'ye ait"

'imece' platformu ile ilgili düzenlenen basın buluşmasında görüşlerini dile getiren Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, 'imece' platformunun herkese açık olduğunu, Türkiye'deki diğer şirket ve kurumları da toplumsal meselelere çözüm üretilmesine öncülük etmeleri için bu platforma beklediklerini söyledi. Yüngül, "Zorlu Holding olarak kurucu ortak olmanın getirdiği sorumluluk anlayışı ile projenin her aşamasında yer aldık, vizyon ve deneyimimiz ışığında katkı sağladık. Bilinmesini isterim ki bu platform bize değil tüm Türkiye'ye ait… Bizler öncü olduk ve bir yol açtık. Diğer şirket ve kurumlar da kendi mesele süreçlerini açıp toplumsal sorunların çözümüne katkı sağlayabilirler" diye konuştu.