Kültür Elçiliği'ne Azizoğlu aday gösterildi

Uluslararası Üniversiteler Konseyi, UNESCO Kültür Elçiliği'ne, 14 ülke 42 üniversiteden 205 imza ile desteklenen konseyin kurucu başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu'nu aday gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Konseyin genel sekreteri Süha Atatüre, konsey genel merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, konseyin 2010 yılında Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayıyla hayata geçirildiğini anımsatarak, konseye 29 ülkeden 122 üniversitenin üye olduğunu ifade etti.

UNESCO'nun eğitim, bilim ve kültür organizasyonu olduğunu hatırlatan Atatüre, Azizoğlu'nun adaylığına ilişkin "Ben hocama bunu önerdim. Birtakım formlar hazırladık. Bu formları dünyanın çeşitli üniversitelerine gönderdik. Kısa süre içerisinde bize 14 ülkeden 42 üniversiteden 205 imza geldi. Bununla ilgili çalışmayı bitirdik. Bir kitap hazırladık. Hocamızı UNESCO'ya kültür elçisi ya da iyi niyet elçisi olarak aday gösterilmek üzere bir süreci başlattık. Dolayısıyla bu süreç devam ediyor" diye konuştu. 

Azizoğlu da Türkiye'yi akademik merkez haline getirmek için dev adımlar atmaya devam edeceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Uluslararası Üniversiteler Konseyi, özellikle coğrafyamızın, ülkemizin son yıllarda vardığı olağanüstü yükselişi akademik alanda da coğrafyamızın sorunlarını bütün dünyaya iletmek, sorun çözümcü konumda olmak ve tarihten gelen sorumluluğu üstlenerek Türkiye'yi akademik merkez haline getirmek için dev adımlar atmaya devam edecektir. Uluslararası Üniversiteler Konseyi, 3 yıl içerisinde varmış olduğu 29 ülkeden dünyanın ve coğrafyamızın üniversitelerini bünyesinde toplayarak hep coğrafyamıza aynı zamanda da küresel anlamda dünyamıza hizmet eder."

"Hiçbir güç akademik ve eğitim gücünden büyük olamaz"

Dünyada hiçbir ülkenin hiçbir milletin diplomatik, ekonomik veya farklı güçlerinin akademik ve eğitim gücünden büyük olamayacağını belirten Azizoğlu, "Biz bu felsefe ile yola çıktık. Dünyaya tarih boyunca yön vermiş olan bütün dinlerin doğuş merkezi olan bizim coğrafyamızda yüzyıllar önceki konumumuza gelebilmek, yine dünyaya, akademi ile ilim, bilim ve felsefe ile rehber olmak, gezegenimizin barış dünyası, hoşgörü dünyası olması için çaba göstermesi gerekenlerin birinci sırada entelektüel akademisyenlerin olması gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir