Muğla'da 45 araştırma merkezi var, şimdi de ‘Teknopark’ geliyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde ‘Muğla Teknopark’ı kuruyor. İzinler alındı, imar planları onaylandı. Muğla Teknopark için Yenilenebilir Enerji, Sağlık Turizmi, Gıda-Tarım ve Hayvancılık tematik çalışma alanları olarak belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 1992 yılında kuruldu. Türkiye’nin en yeşil kampüslerinden birisine sahip. Fethiye, Bodrum, Marmaris, Köyceğiz… Muğla’nın neredeyse tüm ilçelerinde akademik birimleri var. Daha ilginç olanı şu: Bünyesinde Trüf, Arıcılık-Çam Balı, Doğal Taş, Gıda Analizleri gibi hareket noktası ‘yerel’ olan tam 45 Araştırma ve Uygulama Merkezi var. Tıp, Turizm, Spor Bilimleri, Sivil Havacılık dahil; Mühendislik ve İşletme gibi bir çok temel alan dahil tam 349 farklı akademik programda eğitim veriyor. Toplamda 43 binden fazla öğrencisi var. Bugüne kadar 72 bin mezun verdi. Yükseköğretim Kuruluşlarını performanslarına göre sıralayan ‘Webometrics’ sıralamasında, 2016 yılında, Türkiye’de 188 kuruluş arasından otuzuncu, etki derecesine göre ise on ikinci sırada yer aldı. Bunlar iyi rakamlar, güzel gelişmeler fakat Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, daha iyi bir ‘haber’ verdi, ‘Muğla Teknopark’ın kuruluşu için izinlerin tamamlandığını söyledi.

Prof. Harmandar, “Muğla Teknopark için 10 milyon lira sermaye ile teknoparkı yönetecek şirketi kurduk. Valilik, büyükşehir belediyesi, 13 ilçe belediyesi, bütün sanayi ve ticaret odalarını ve Muğla’da sanayide öne çıkan şirketleri, yüzde 49 hisseyi dağıtacak şekilde, bu şirkete üye yaptık. Bu şekilde 54 ortağımız var. Üniversite’nin yüzde 51 hissesi var. Üniversitemizden 64 dönüm arazi verdik. Arazinin imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandı” dedi.

Enerji, gıda tematik alanlar

Muğla Teknopark’ın tematik alanlara odaklanacağını anlatan Prof. Harmandar, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iki defa başvuru yaptık fakat önce uygun görmediler. ‘Muğla’da sanayi yok, OSB yok, sadece yazılım ile olmaz üniversite olarak yeterlisiniz ama araştırmacı şirket de lazım, belli tematik alanlara yönelin’ dediler. Biz de bazı alanlar seçtik. Muğla Teknopark, Yenilenebilir Enerji, Sağlık-Turizmi, Doğal Taş, Gıda-Tarım ve Hayvancılık alanlarına odaklanacak” diye konuştu. Türkiye’de elektriğin yüzde beşinin Muğla’da üretildiği bilgisini veren Prof. Harmandar, “Burada 3 tane termik santral var. Rüzgâr ve güneş enerjisi üretimi için odaklandık. Buna göre dosyalarımızı hazırladık, en sonunda bizi sınava almadan ‘Bu iş tamam’ dediler” ifadesini kullandı.

İngilizce tıp açtık, mezunlara hipokrat yeminini latince okuttuk

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin gelişmiş bir fakülte olduğunu anlatan ve Tıp fakültesinde ilk mezunlarını verdiklerini belirten Prof. Harmandar, “Bu yıl 24 öğrenci mezun ettik. İngilizce Tıp açtık, buraya da 40 öğrenci aldık. Yunanistan’dan Hipokrat Vakfı başkanı ve Hipokrat yeminini yaptıran uzmanlar geldi. Mezunlarımıza Hipokrat yeminini Latince olarak yaptırdık. Tıp’ın ruhuna uygun, evrensel standartları gözetiyoruz” ifadesini kulandı.

Prof. Dr. Mansur Harmandar

- Zeki insanları serbest bırakın, istedikleri dersi alsınlar

Türkiye’de eğitimdeki ilk sorunun dünya standartlarında kaliteyi yakalamak olduğunu söyleyen Prof. Harmandar, “Türkiye’de öğrencilerimiz bunu yapacak kapasitedeler ama teşvik edilmeleri gerekiyor. Fen, mühendislik, iletişim ve bilgisayar alanlarında nitelikli öğrencilere burs verilmesi gerekiyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu alanda iyi işler yapıyor ama özellikle fen alanında çok öğrenci almaktansa zeki öğrencilerin alınıp bu öğrencilere özel eğitim verilmesi gerekiyor. Zeki öğrencileri serbest bırakmalıyız, istediği dersleri almalılar. Bu yurtdışında böyle yapılıyor” şeklinde konuştu.

- 'Sağlık kampüsü' kuruyoruz, bitmek üzere

Toplamda 5 bin turizm öğrencileri olduğunu anlatan Prof. Harmandar, “Üniversitemiz, Türkiye’nin önde gelen turizm şehirlerinden birinde. Muğla’nın otellerinde, diğer şehirlerde bizim mezunlarımız çalışıyor. Bu alandaki çalışmalarımızı ayrı bir önemle ve sektörle işbirliği içinde yapıyoruz. Bununla ilişkili olarak ‘Sağlık Kampüsü’ kurma hedefimize her geçen gün yenisini eklediğimiz birimlerle adım adım yaklaşıyoruz. Sağlık Kampüsü’müzün 22 bin m2 kapalı alanı olan morfoloji binası tamamlandı, 100 bin m2 kapalı alana sahip hastanemiz bitmek üzere” dedi.

- Muğla'nın deniz kıyıları Fransa'dan uzun

Muğla’nın yılda üç milyon yabancı turist ağırladığını anlatan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, “Üç milyon da yerli turist geliyor. Muğla’nın yüzde 70’i orman, deniz kıyıları bin 474 km uzunluğunda. Bu Fransa’nın, İspanya’nın deniz kıyılarından daha fazla. Muğla denizi, ormanı, temiz havası ile dünyada eşsiz bir yer” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir