ODTÜ ve İstanbul Üniversitesi ilk 500 arasında

URAP tarafından açıklanan "Dünyanın en iyi 2 bin üniversitesi" sıralamasına ODTÜ ve İstanbul Üniversitesi ilk 500'den girdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarınca açıklanan "Dünyanın en iyi 2 bin üniversitesi" sıralamasına Türkiye'den Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve İstanbul Üniversitesi ilk 500'den girdi.  

URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, URAP Laboratuvarı'nda akademik performans göstergeleri üzerinde yapılan araştırmaların değişik disiplinlerden gelen 16 teknik kurul üyesinin katılımıyla sürdüğünü aktardı. 

URAP Laboratuvarında hazırlanan URAP 2015-2016 Dünya Sıralaması'nda yer alan 2 bin üniversitenin dünyadaki konumunu belirlediklerini ifade eden Akbulut, bununla ilgili duyuruların http://www.urapcenter.org web sitesinde yer alacağını ifade etti.  

Sıralamada bilimsel üretkenlik ve akademik ürünlerin kalitesine bakıldığına işaret eden Akbulut, her yıl, üniversiteler arasında en fazla bilimsel makale yayınlayan 2 bin 500 üniversitenin belirlendiğini ve URAP göstergelerine göre puanlanarak sıralandığını aktardı.  

Akbulut, sıralamada yer alan 2 bin yükseköğretim kurumunun, dünyadaki yükseköğretim kurumlarının yaklaşık yüzde 10'unun temsil edilmesini sağladığını belirterek, sıralamanın mevcut sistemleri içerisinde en geniş kapsamlısı olduğunu söyledi.  

Sıralamanın göstergeleri  

Akbulut, URAP Laboratuvarı'nda, dünyanın ilk 2 bin üniversitesini sıralamak için 6 akademik üretkenlik göstergesi kullanıldığını anlatarak, bu kapsamda üniversitelerin yaptığı bilimsel yayınlar ile uluslararası işbirliğine yönelik göstergelerin de değerlendirmeye alındığını bildirdi. 

Sıralamanın verileri Thomson Reuters'ın Web of Science ve InCites veritabanları ile yükseköğrenim kurumlarının isimlerini içeren listelerden elde edildi. Yayın sayısı en yüksek 2 bin 500 yükseköğretim kurumu ilk aşamada çalışmaya dahil edildi, veri temizleme işlemlerinden sonra ilk 2 bine giren kurumlar listeye alındı.  

Akbulut, üniversite sıralaması yapan her kurumun kullandığı göstergeler diğerlerinden farklı olduğunu, bazı sıralama sistemlerinin bilimsel yayınlara ve yayın kalitesine ağırlık verirken bazılarının anket sonuçlarına ağırlık verdiğini dile getirdi. Akbulut, anket ağırlıklı sıralamalarda bir üniversitenin dünyadaki yeri hakkında sağlıklı bir karar vermenin güç olabileceğini bu nedenlerle, URAP'ın sıralamasında anketlere yer verilmediğini söyledi. 

URAP Dünya Sıralama Sisteminin, üniversiteleri "iyiler" veya "kötüler" olarak sınıflandırma amacını gütmediğini, sıralamada Web of Science ve InCites gibi uluslararası güvenilir kaynakların kullanıldığını ifade eden Akbulut, hedeflerinin özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki üniversitelerin kendi konumları hakkında bilgi edinmelerine yardım etmek olduğunu anlattı.  

Sıralamadaki hangi üniversiteler var? 

URAP 2015-2016 Dünya Sıralaması'nda ilk 2 bin üniversite arasında Türkiye'den 2 üniversite ilk 500'e girdi. Buna göre, ODTÜ 467. ve İstanbul Üniversitesi 487. sırada yer aldı. Dünya sıralamasında ilk 2 bin üniversite arasına ise 76 Türk üniversitesi girme başarısını gösterdi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir