Öğretmenler en güvenilir ama mutsuz!

Öğretmenlik yapılan araştırmalarda en güvenilir meslek grubu seçilirken, öğretmenlerin yüzde 89'u elde ettiği gelirken memnun değil

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimde toplam 889 bin 695 öğretmen var. Yapılan araştırmalar 10 ayrı meslek grubunda en güvenilen meslek seçilen öğretmenlerin, ekonomik açıdan mutsuz olduklarını ortaya koyuyor. Eğitim-İş’in 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle, 24 ilde 833 öğretmenle görüşerek yaptığı “Öğretmenlerin ekonomik durumlarına ilişkin öğretmen görüşleri” adlı araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin yüzde 89’u mesleğinden elde ettiği geliri yetersiz buluyor. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 79’u gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle mesleğine motive olamadığını, yüzde 62’si psikolojik sorunlar yaşadığını, yüzde 61’i ise daha çok para kazanacağı bir iş imkânı olursa öğretmenliği bırakacağını belirtti. Yine katılımcıların yüzde 83’ü gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle öğretmenlik mesleğinin saygınlığının azaldığını düşünürken, yüzde 85’i son 10 yılda alım gücünün düştüğünü ifade etti. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Eğitim-İş Başkanı Veli Demir, öğretmenlerin ekonomik gelirlerinin yetersizliğinin eğitimin niteliğini düşürdüğünü ifade ederek, “Eğitimin nitelik sorununun çözülebilmesi için öncelikli olarak öğretmenlerin insanca yaşayabileceği bir gelire sahip olmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Hükümetten beklentiler

Öğretmenlerin son bir yıldaki reel kaybının yüzde 30 dolayında olduğunu bildiren Demir, hükümete şu önerilerde bulundu: “Öğretmenlerin maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı. Ek ders ücretleri en az 25 TL olmalı. Öğretmenlere yılda bir kez ödenen eğitim öğretime hazırlık ödeneği, tüm eğitim çalışanlarına ödenmeli ve en az bir maaş tutarında olmalı, sınav görev ücretleri en az iki katına çıkarılmalı, temsil tazminatı ödenmeli. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmeli, internet hizmeti ve toplu taşıma araçları öğretmenlere ücretsiz olmalı, kira yardımı verilmeli, çocuk yardımları artırılmalı, ek göstergesi 3600 olmalı.”

Öte yandan BAREM’in gerçekleştirdiği mesleklere güven araştırması sonuçlarına göre, ölçülen 10 meslek grubu içinde, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en güvenilen meslek öğretmenlik oldu. Türkiye’nin yüzde 74’ü öğretmenlere güvendiğini söylüyor. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir