"Kırtasiye tehlikesi" devam ediyor

Bu yıl okul kıyafetleri ve kırtasiye malzemeleriyle ilgili olarak yapılan piyasa denetimleri sonucunda aykırılık oranı yüzde 24 olarak tespit edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Bu yıl okul kıyafetleri, ayakkabılar ve kırtasiye malzemeleriyle ilgili olarak yapılan piyasa gözetimi ve denetimleri sonucunda, 50'ye yakın ithalatçı-satıcı nezdinde 25 binin üzerinde ürün denetlendi. Bu ürünlerden yaklaşık 6 bini güvensiz bulundu" dedi.

DÜNYA gazetesinin "Kırtasiye uyarısı" başlığı ile verdiği haberi sonrasında Okul ürünlerinde denetim sıklaştırıldı. Yapılan denetimlerin sonucu düzenlenen bir basın toplantısı ile duyuruldu.

dunya.jpg

Yazıcı, düzenlediği basın toplantısında, amaçlarının halkın hem ekonomik menfaatlerini hem de sağlık ve güvenliğini korumak olduğunu belirterek, "Tüketilen her ürünün güvenli olması hem bugün hem de gelecek nesiller için son derece önemli" diye konuştu.

Tüketicinin aldatılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Yazıcı, güvensiz ürünlere karşı sıfır tolerans göstereceklerini söyledi. Yazıcı, yayınladıkları "Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" ile birlikte, tekstil, hazır giyim, kırtasiye ve çocuk bakım ürünlerinde bulunan azo boyarlar ve fitalatlar gibi tehlikeli kimyasalların kullanımına kısıtlamalar getirdiklerini ifade etti.

Bakanlığın 2011 yılında bin 219 firmayı ve 44 bin 423 ürünü denetlediğini bildiren Yazıcı, bu ürünlerden 12 bin 935'i tüketime uygun olmadığı için, toplamda 554 bin 715 lira idari para cezası uygulandığını kaydetti.

Kırtasiye ürünlerinde aykırılık oranı yüzde 24'e düştü

Yazıcı, 5 gün boyunca süren denetimlerde başta İstanbul olmak üzere birçok ilde denetimler gerçekleştirdiklerini ve bu denetimlerde yüzde 24'lük bir aykırılık oranı tespit ettiklerini söyledi.
Geçen yıl bu oranın yüzde 53 olduğunu anımsatan Yazıcı, "Güvensiz ürün oranının geçen yıla göre yarı yarıya düşmüş olmasında, Bakanlık olarak kararlı bir şekilde konunun takipçisi olmamız, ara vermeksizin denetimlerimizi sürdürmemiz ve sektör temsilcileriyle geliştirdiğimiz olumlu diyaloğun rolü büyüktür" dedi.

Ürünler daha güvenilir olacak

[PAGE]

Ürünler daha güvenilir olacak



Yazıcı, okul kıyafetleri ve ayakkabılar konusunda İstanbul, Kayseri, Malatya, Samsun, Bursa, İzmir ve Şanlıurfa'da denetimler gerçekleştirdiklerini belirterek, "Önlük, formalar, kazak, süveter, mont, eşofman, etek, pantolon, gömlek, tişört, çorap, kravat, ayakkabıdan oluşmak üzere 80 farklı marka ve modelden numuneler alındı. Alınan numunelerin tamamı azo boyar madde testlerinden geçip, güvenli bulundu" dedi.

Bunun memnuniyet verici bir sonuç olduğunu dile getiren Yazıcı, "Azo boyalar, kanserojen riski taşıyor. Kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğu bir gerçek. Bu sonuçlar da tekstil ve ayakkabı imalat ve ithalatçılarımızda tehlikeli azo boyar madde konusunda ciddi bir farkındalık oluştuğunu gösteriyor" diye konuştu.

Yazıcı, limitlerin üzerinde kimyasal madde içerdiği tespit edilen ürünlerle ilgili olarak idari işlemlere başlandığını ifade ederek, "Güvensiz ürünlerin imalatçı ve ithalatçıları, güvensiz ürünlerin ilan edilmesi, piyasadan toplatılması ve imhası gibi yaptırımların yanı sıra 33 bin 981 liraya kadar idari para cezasına muhatap olacaklar" ifadesini kullandı.

Denetimler devam edecek

Denetlenen kırtasiye ürünlerinin, çantalar (okul çantaları, beslenme çantaları, kalem çantaları), boya kalemleri ve boya malzemeleri (pastel boya, sulu boya, kuru boya kalemleri, keçeli kalemler), kalemler (kurşun kalem, tükenmez kalem), silgiler, kalemtıraşlar, defterler, abaküsler, sayı fasulyeleri, su matarası, oyuncak damgalar, kalıplar, bant, sticker ve etiketler olduğunu bildiren Yazıcı, denetimlere Türkiye'nin her yerinde çok daha sıkı ve organize biçimde devam edeceklerini söyledi.
Güvensiz ürün oranının düşmesinde sektörle geliştirilen diyaloğun rolüne değinen Yazıcı, "Güvensiz ürün oranının geçen yıla göre yarı yarıya düşmüş olmasında, bakanlık olarak kararlı bir şekilde konunun takipçisi olmamız, denetimlerimizi sürdürmemiz ve sektör temsilcileriyle geliştirdiğimiz olumlu diyaloğun rolü büyük" diye konuştu.
Yazıcı, bakanlık olarak piyasa gözetimi ve denetimi yaparken amaçlarının salt firmaların cezalandırılması olmadığını, aynı zamanda sektörün eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi konusuna da önem verdiklerini kaydetti. Yazıcı, bu nedenle sektör temsilcileriyle işbirliğine büyük önem verdiklerini vurguladı.

Çocukların kullanıma yönelik kırtasiye ürünleri daha güvenilir olacak

Bakan Yazıcı, bu yılın Nisan ayında "Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesi" adıyla yayımladıkları tebliğin, kırtasiye ürünleriyle ilgili yeni düzenlemeler getirdiğini ve 2013 yılı Ocak ayından itibaren yürürlüğe gireceğini kaydetti.
Tebliğle kırtasiye ürünlerinde azo boyar ve fitalat analizlerinin yanı sıra civa, arsenik, kurşun ve kadmiyum gibi sekiz ağır metale yönelik tahliller yapacaklarını bildiren Yazıcı, "Bu denetimlerle birlikte, özellikle çocuklarımızın kullanımına yönelik üretilen kırtasiye ürünleri daha güvenli hale gelecektir" dedi.
Yazıcı, ayrıca, sektör temsilcilerini, hazırlıklarını tamamlamaları ve bu maddeleri içermesi muhtemel ürünleri varsa piyasadan çekmeleri konusunda uyardı.



 

Bu konularda ilginizi çekebilir