Uzmanından ailelere karne reçetesi

Çocuklar 'tembel, başarız, yetersiz' gibi sıfatlarla nitelendirilmemeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim gören 17,5 milyon öğrenci, karne alarak 3 ay sürecek yaz tatiline girdi. Tatil heyecanı kimi öğrenciler için "zayıf karne" nedeniyle kötü başladı. Uzmanlar çocuğun kötü karnesi nedeniyle ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu.

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Pınar Yurtbaşı, karnesi kötü gelen ailelere, "Öncelikle aile, 'okulu seçerken çocuğumuzun mu yoksa okulun ve öğretmenin özelliklerini mi seçtik' diye kendini sorgulamalı. Ebeveynler ayrıca kötü karne nedeniyle çocukta 'öğrenme, algılama güçlüğü, mutsuzluk, kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği bozukluğu' gibi rahatsızlıkların olabileceğini göz önünde bulundurarak hareket etmeli" şeklinde uyarılarda bulundu.
Yurtbaşı karnenin kimi çocuk ve ailesi için "gurur ve ödül" aracı kimi içinse "sıkıntı, kaygı ve hüzün" kaynağı olabildiğini ifade etti. Aile için çocuğun karnesinin sürpriz olmaması gerektiğinin altını çizen Yurtbaşı, ailelerin çocuklarına bu yüzden ani tepkiler vermemesi gerektiğini de kaydetti. Yurtbaşı açıklamasında, ailenin karnede olup bitenlerden mutlaka haberi olduğunu belirterek, "Aile için çocuğun karne durumu sürpriz olmamalı ve çocuklarına ani tepkiler vermemelidirler. Karnesinde düşük ya da zayıf notu bulunan çocuklarla ilgili ailelerin yargılayıcı ve suçlayıcı olmaması gerekir" dedi.

Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Yurtbaşı, zayıf bulunan bir karne karşısında anne ve babanın önce kendini sorgulaması gerektiğini vurgulayarak, "Anne baba tarafından 'Acaba çocuğumuzun öğrenme, algılama güçlüğü, mutsuzluk, kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği bozukluğu var mı, gözden kaçırılmış olabilir mi?' ihtimalleri mutlaka akla getirilmeli. Çocuklar 'tembel, başarısız, yetersiz' gibi sıfatlarla nitelendirilmemeli, 'senden ümidim yok' gibi betimlemelerden uzak durulmalı. Anne - baba 'çocuğun okulunu seçerken onun özelliklerini, yeterliliklerini mi yoksa daha iyi gelecek sağlayacağını düşündüğümüz eğitim sistemini, okulu, öğretmeni mi seçtik?' diye sormalı."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir