Yeni YÖK Yasası ile Urfa’ya Oxford Üniversitesi gelecek
Yeni YÖK yasa tasarısı, eğitim sektörünü hareketlendirdi. Yabancı üniversiteler Türkiye pazarını araştırıyor. Sadece batılı üniversitelerin değil Uzakdoğu ve Ortadoğu'dan da üniversitelerinde Türkiye'ye gelebileceği konuşuluyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Kezban KARABOĞA
İSTANBUL - YÖK yasası değişiyor. Şu sıralar Milli Eğitim Bakanlığı'nın görüşleriyle birlikte Başbakanlığa sunulan yeni YÖK yasa taslağı eğer yasalaşırsa, yüksek öğrenimde taşlar yerinden oynayacak. Çünkü tasarı yabancı üniversitelerin Türkiye'ye girişine izin veriyor. Üstelik sermaye şartı da eğer değiştirilmezse 50 milyon lira. Birçok üniversitenin adı geçiyor. Bu üniversiteler piyasaya girdiğinde büyük bir rekabetin yaşanacağı düşünülüyor. Türkiye'den her yıl binlerce öğrenci yurtdışına gidiyor. Bu öğrencilere "Türkiye'de yabancı üniversitede okuma" imkanı sunulması cazip. Diğer yandan her yıl, parayla okuma imkanına sahip olduğu halde sınavlara takılan binlerce öğrenci var. Bunlar yabancıların ilgisini çeken başlıca göstergeler.
Piyasa uzmanları, özel üniversite yetkilileri, yeni gelişmelerle ilgili önemli yorumlar yaptı. Yasa henüz tasarı aşamasında, ancak yabancıların hareketlenmesine yetmiş. IEFT Yurt Dışı Eğitim Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Akar, bazı önemli yabancı üniversitelerin Türkiye'de araştırma yaptığını söyledi. Akar, "Uluslararası yabancı üniversiteler yatırım konusunda araştırma yapıyorlar. Bunlar arasında neredeyse bütün Avrupa'da kampüsleri olan özel üniversiteler var. Örneğin, European University, London School of Business and Finance gibi okullar. Buna benzer olarak özel üniversiteler Çin 'de, Dubai'de, Hindistan'da kampüsler açıyorlar. Türkiye'de ön araştırma yapıyorlar" dedi. Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu'na göre Amerikan ve Newyork üniversiteleri gelmesi muhtemel üniversiteler arasında yer alıyor. Sarıcaoğlu, "Amerikan Üniversitesi Beyrut'a, Kahire'ye geldi. Dünyadaki ilk 100'de yer alan üniversiteler gelmek isteyebilir" diye konuştu.
Eğitim uzmanı Milliyet Yazarı Abbas Güçlü'ye göre ise sadece batılı üniversiteler değil, "Uzakdoğu ve Ortadoğu'dan çok gelen olur." Güçlü, "Şu anda sahip oldukları eğitim kurumları da var. Örneğin Bilgi Üniversitesi ve Bahçeşehir Kolejleri" dedi.
Yerliler rekabetten çekiniyor
2014 Eylüle yetişmesi beklenen YÖK yasa taslağı Türkiye eğitim sektöründe yerli yabancı rekabetini de kızıştıracağa benziyor. Türkiye'de her sene yaklaşık 1.5 milyon yeni öğrencinin Yüksek Öğretime Giriş sınavına katıldığı, bunlar arasında ücretli okumak isteyen öğrenci sayısının 200 bin kişi ve üniversitelerin yıllık ortalama ücretlerinin 30 bin lira olduğu düşünüldüğünde özel üniversite pazarının 6 milyar liralık hacme ulaşan yapısı rekabeti daha da artırıyor. Pazarın büyüyen yapısı yabancıların iştahını kabartırken, yerlilerde yabancılar karşısında rekabette geri kalmak istemiyor. Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, "Nasıl vakıf üniversitelerine Türkiye'de belirli şartlar konuyorsa, yabancı üniversitelerin açılabilmesi için de bu şartlardan az olmaması gerekir. Aksi durumda Türkiye, yabancı üniversitelerin arka bahçesi olur. Gelecek üniversitelerin 25 yılın altında olanlarını ve akredite olmayanları kabul etmemeliyiz. Türkiye'ye kaliteli üniversitelerin gelmesini teşvik edecek unsurlar gerekir. Özel üniversite statüsünde olacaklarsa, vergisel avantajlar olmalı, yatırım yapacaklarsa yatırım teşviki, devlet arazisi verilmeli. Bugün bir üniversite kurmak istiyorsanız, 1oo milyon dolarınız yoksa bu işe kalkışmayın. Yasada 50 milyon liranın üstünde teminat göstermelisiniz diyor. Yabancıya bunun altında bir rakam verirseniz, yerele haksızlık etmiş olursunuz" diye konuştu.
Yeni taslak daha liberal hazırlanıyor
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) uzun zamandır üzerinde çalıştığı YÖK yasa tasarısını tamamlayarak Ocak ayında Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayına sunmuştu. Ancak taslak incelenmeye başlamadan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer görevini Prof. Dr. Nabi Avcı'ya devretti. Taslak, yeni bakanın vetosuna takıldı. Şimdi yeniden hazırlanan taslak, Türkiye'de yabancı üniversitelerin açılmasına izin veriyor. Üniversiteleri devlet, vakıf ve özel üniversiteler olarak 3'e ayırıyor. Taslakta ayrıca, rektörlük ve dekanlık seçimleri de var. Bu nedenle anayasal değişiklik gerektiriyor. Son aşamada Yeni YÖK yasa taslağı Milli Eğitim Bakanlığı'nın görüşleriyle birlikte Başbakanlığa sunuldu. Maliye Bakanlığı ve Anayasal Komisyonun son çalışmasını yapıp bir an önce sunması ve taslağın Eylül 2014'e yetişmesi bekleniyor. Yeni taslağın çerçeve yasa olacağı ve daha liberal şekilde hazırlanacağı ifade ediliyor.