"Toprağımız, evimiz, geleceğimiz"

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, "Birleşmiş Milletler'in Çölleşme ile Mücadele Günü teması ‘Toprağımız, evimiz, geleceğimiz'. Çölleşme genel kanının aksine tamamen çöl haline gelmiş arazilerden çok toprak bozulumunu ifade ediyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü ve Türkiye'de kutlanan 18 Haziran Toprak Bayramı için açıklama yapan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, "Bu yıl Birleşmiş Milletlerin Çölleşme ile Mücadele Günü teması "Toprağımız, evimiz, geleceğimiz" olarak belirlendi. Çölleşme genel kanının aksine tamamen çöl haline gelmiş arazilerden ziyade toprak bozulumunu ifade ediyor." dedi.

Meralar toprağı koruyor

Deniz Ataç şöyle devam etti:

"Toprak bozulumu, toprağın sağlığında meydana gelen bozulmalar ve sonrasında toprağın sunduğu hizmetlerin azalması olarak nitelendiriliyor. Toprağı koruyan en önemli doğal varlık bitki örtüsü olarak öne çıkıyor. Otsu bitkilerden oluşan doğal bitki örtüsü olan meraların bu konuda önemli işlevleri bulunuyor. Çünkü meralar, erozyonu önleme, su üretimi, karbon depolama ve biyolojik çeşitliliğin korunması gibi önemli ekolojik hizmetler sunuyor. Tarımsal üretimde kullanılan birçok bitkinin yabani akrabalarını barındırarak gıda güvenliği açısından da genetik rezerv rolü üstleniyor. Bu bakımdan kurak bölgelerde meraların korunması çölleşmenin önlenmesi için büyük önem taşıyor. Maalesef 1950'li yılların başında 39 milyon hektar olan Türkiye mera alanlarının yüzde 65'i tahrip edildi. Kalan meraların yüzde 64'ünde yeterli bitki örtüsünün bulunmaması nedeniyle erozyon görülüyor. Toprağımızı ve geleceğimizi koruyabilmemiz için meraların korunması ve ıslah çalışmaları yapılması gerekiyor."

İyileştirmek şart

Toprağın etkili ve sağlıklı şekilde kullanılmasının ve bozuk olan toprakların iyileştirilmesinin hem çevresel hem de ekonomik açıdan önemli olduğunu söyleyen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, "Toprak bozulumunun ve çölleşmenin önüne geçilmesi, yoksul toplumların geçim kaynaklarının ve hayat şartlarının iyileşmesi anlamına geliyor. Çünkü dünyada çölleşme ile mücadele, sürdürülebilir kalkınma ve yoksulluğu azaltmak için önemli bir araç olarak görülüyor" dedi.